BBK Kampioensafdeling: Destination Moon

Laatste update om 21:42 op Monday, 27 November

Destination Moon werd voor het eerst vertolkt door de Cory Band, tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen van 2017 in Oostende, België. Het werk is geïnspireerd op de avonturen van de Belgische stripheld Kuifje. Het eerste deel, ‘Science’, beschrijft de ontwikkeling van de theorie achter de ruimtevaart. Het tweede deel heet ‘Humanity’: het verklankt verschillende menselijke overwegingen en filosofieën rondom onze plaats in het universum; de titel van het derde deel is ‘The Launch’: dit gedeelte eindigt met een herhaling van de woorden ‘Earth to Moon Rocket – are you receiving me?’ terwijl de raket verdwijnt tot hij nog slechts een stipje aan de hemel is.

  • Band: Brass Band Willebroek
  • Dirigent: Frans Violet

We kunnen nauwelijks aftellen of zitten al volop in de ruimte, lijkt het. Als de bassen hun eerste bijdrage leveren hoor je de imposante totaalklank van deze geweldige band. Bravo trombone. De kleuring van de muziek  geeft je een beeld van het radiotijdperk waar al gedroomd werd van een ruimtereis terwijl de televisie er nog niet eens was.

Humanity laat verschillende solostemmen spreken, waarna het duet tussen cornet en euphonium, voor de band bijna foutloos verloopt. De muziek die stroomt en stroomt en de MD heeft alles in de hand, ook de solisten krijgen aanwijzingen tijdens het spelen.

The Launch wordt zeer gecontroleerd opgepakt, hier en daar zijn er wat vlekjes te horen. Net als de opbouw naar de lancering wat spanning verliest is het moment daar. Glorieus klinkt de uiteindelijke lancering en absoluut de topsound van de dag, groter is er niet, maar het blijft op de een of andere manier zonder scherpe kantjes, fenomenaal. De cornetten gaan achter het podium, de raket verdwijnt en in de concertzaal gaat het dak er af.