BBK Kampioensafdeling: Earthrise

Laatste update om 17:54 op Sunday, 26 November

Earthrise is de naam van één van de meest iconische foto's uit onze historie. Onder de naam AS8-14-283 werd deze NASA foto (gemaakt door William Anders) in 1968 door de Apollo bemanning gemaakt. Deze foto werd onbewust genomen, echter de verrassing en opwinding over dit prachtige gezicht zijn voor componist Nigel Clarke de inspiratie geweest voor het schrijven van dit werk. De eerste uitvoering van het werk was in 2010 tijdens de Flemish Open Brass Band Championships.

  • Band: Brassband Zele
  • Dirigent: Bart Van Der Strieckt

Brassband Zele heeft gekozen voor Earthrise van Nigel Clarke en de opening is vol enthousiasme. De band heeft een wat scherpe klank, maar afgezien daarvan wordt de opening met verve gespeeld. Er is veel techniek te horen, muzikaal blijft het dicht bij de partituur. Waar er solisten rond de band staan word je niet echt meegenomen in hun rol als zwevende astronauten, de band produceert te veel geluid om reliëf te kunnen horen.  

De band heeft moeite om de sfeer van verwondering op te pakken in het centrale gedeelte van Earthrise. Daarvoor is het te onrustig en daarnaast komen stemmingsproblemen om de hoek.

In het laatste deel van het werk weet de band technisch vorm te geven aan de ontzagwekkende snelheid waarmee Appolo 8 terugkeert naar de aarde. Daarmee weet de band weer dynamische niveaus te bereiken die met enige regelmaat over de grens gaan.