45e Editie EBK: testpieces

Laatste update om 13:58 op Thursday, 18 January

Een van de mooiste onderdelen van de Europese Brassband Kampioenschappen vormt de strijd voor de jonge muzikant; in de Youth Development Section is Lithuanian Dances verplicht dit jaar.


Lithuanian Dances - gearrangeerd door Kazys Daugėla
In vroeger tijden waren veel van Litouwens nationale vieringen en rituelen gekoppeld aan dans, die namen kregen op basis van hun functie. Cirkelvormige of ringdansen (rateliai), spellen (žaidimai) en paren dansen (šokiai) werden uitgevoerd tijdens feesten en vieringen, evenals polyfone zangdansen (Sutartinių šokiai), die specifieke danspassen combineerden met archaïsche liederen. Sommige werden zo uitgebreid dat ze ook bekend staan als "spellen". In de late 19e en vroege 20e eeuw werden dansspellen geleidelijk vervangen door ringdansen. Tegenwoordig gaan volksdansen meestal hand in hand met volksliederen en worden ze op het podium uitgevoerd, maar oorspronkelijk omvatten ze hele gemeenschappen.

Lithuanian Dances is een reeks van zeven populaire volksdansen uit verschillende regio's van het land. Aštuonnytis is een dans die het spinnen van garen en het weven van stof uitbeeldt. Gyvataras is een stemmige dans met een gematigd tempo. Džigūnas (The Jig) bootst een galopperend paard na. Linelis (Little Flax) is een van de oudste dansspellen die het menselijk leven en werk op het veld weerspiegelen. Rezginėlė is een meisjesdans gekenmerkt door weeffiguren. Sadutė wordt gedanst bij de bruid thuis door haar naaste vriendinnen op de avond voor de bruiloft. Suktinis (Twirler) is de traditionele finale dans op alle volksdansfestivals. Het werk omvat nationale volksinstrumenten - skrabalai (houten bellen) en skudučiai (panfluiten) - voor optionele uitvoering.

Voor deze wedstrijd heeft Kazys Daugėla deze delen vervangen door xylofoon en gedempt koper, respectievelijk. Lithuanian Dances is het verplichte werk voor de Youth Development Section.