BBS op weg naar Birmingham

Laatste update om 18:35 op Friday, 28 January

Na opnieuw een noodgedwongen muzikale pauze in november en december is Brass Band Schoonhoven op 19 januari gestart met haar eerste repetitie van een (hopelijk) druk jubileumjaar. Een jaar wat in het teken staat van een aantal concerten (met onder meer zanger Jamai, die oud-inwoner is van de Zilverstad), de deelname aan de Europese Brassband Kampioenschappen in Birmingham, het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en uiteraard de NBK in Utrecht. In dit jubileumjaar werkt de band met drie dirigenten.

Na het behalen van de Nederlandse titel NBK in 2019 liet deelname aan de EBK- door de coronapandemie - lang op zich wachten en moesten alle plannen worden herzien. Erik van de Kolk neemt de voorbereidingen voor de Europese Kampioenschappen voor zijn rekening en studeert het vrije- en verplichte werk in. De eerste contacten dateren uit november waarbij Van de Kolk afspraken maakte om de voorbereidingen op zich te nemen. Erik heeft er bewust voor gekozen om ruimte in zijn agenda te houden voor mooie projecten. Zo werkte hij de afgelopen periode onder meer met Brass Band Breukelen. Ook is hij gastdocent directie aan het Conservatorium in Den Haag en nu komt daar dus ‘project' Schoonhoven bij waar Van de Kolk erg blij mee is.

Erik merkte meteen dat het orkest enorm gedreven is en dat het met het niveau dus wel goed zit al zo vroeg in het traject. Brass Band Schoonhoven is bij haar keuze voor het vrije werk gebleven bij de keuze van 2020. Van de Kolk merkt op dat zijn voorganger Robbert Vos al aardig wat zaken heeft aangepakt en dat scheelt uiteraard tijd. In de aanloop naar de EBK is er zeer geregeld contact met Paul Holland. De Brit dirigeert de band tijdens de EBK. Erik van de Kolk reist uiteraard ook mee naar Birmingham.

Na de EBK gaat Van de Kolk zich met de Vriezenveense Harmonie en het Gelders Fanfare Orkest voorbereiden op deelname aan het WMC. Daar treft hij ook Brass Band Schoonhoven weer. De band staat dan opnieuw onder leiding van de Belg Benny Wiame die vorig jaar de muzikale leiding had tijdens de NBK.