Afscheid Olaf Ritman bij Amsterdam Staff Band

Laatste update om 15:15 op Wednesday, 17 January

Na een indrukwekkende periode van 15 jaar als kapelmeester van de Amsterdam Staff Band (ASB), heeft Olaf Ritman aangekondigd dat hij eind 2024 zijn leiderschapstaken zal neerleggen. Ritman begon zijn reis bij de ASB als solo cornetist in 2000 onder leiding van Howard Evans. In de loop der jaren werden steeds meer composities van Ritmans hand opgenomen in het repertoire van de band, waardoor hij zich ook kon ontwikkelen als componist.

Na het vertrek van Thijs Musch aan het einde van het seizoen 2008/2009 werd Olaf gevraagd om de positie van kapelmeester over te nemen, een aanbod waar hij niet lang over hoefde na te denken. Onder zijn leiding heeft de band niet alleen talloze (openlucht)concerten en samenkomsten geleid, maar ook 12 CD's opgenomen en acht buitenlandse reizen gemaakt, waaronder opvallende bezoeken aan Canada (2013) en de Verenigde Staten (2018).

In zijn rol als kapelmeester heeft Olaf Ritman de ASB laten schitteren op het internationale podium, zoals het openen van het middagprogramma van ISB 120 in de Royal Albert Hall in Londen (2011). Hij heeft ook bijgedragen aan de heropleving van de Premier Brass-concerten, de beschikbaarheid van ASB-muziek op populaire streamingdiensten, en heeft het aantal video's op het YouTube-kanaal van de band aanzienlijk vergroot. Daarnaast heeft Ritman het tweejaarlijkse Brass Weekend geïnitieerd en de 'Open Repetitie' geïntroduceerd, waarbij brassmuzikanten de kans krijgen om met de ASB mee te spelen.

Tijdens zijn leiderschap heeft Olaf Ritman getracht op zijn manier een bijdrage te leveren aan de missie van de Amsterdam Staff Band, zowel binnen als buiten het Leger des Heils in Nederland. Zijn impact wordt erkend en gewaardeerd door het Nederlandse territorie. De ASB-leden en velen anderen zullen hem missen. Als blijk van waardering staat er in het najaar van 2024 een afscheidsconcert gepland, waarvan de exacte datum via de Facebook-pagina van de band wordt gecommuniceerd.

Foto: Facebook