45e Editie EBK: testpieces

Laatste update om 08:44 op Wednesday, 17 January

Youth - Premier Section

 Jan de Haan is de componist van het indrukwekkende werk The Baltic Way' of 'Baltic Chain', zoals het bekend werd. 

Een menselijke keten van ongeveer twee miljoen mensen strekte zich uit van Vilnius via Riga naar Tallinn, over een afstand van zeshonderd kilometer. Op 23 augustus 1989 gaven al deze mensen elkaar de hand en vormden ze de Baltische Weg, de langste menselijke keten ooit. Dit evenement bleek de cruciale aanloop naar de langverwachte onafhankelijkheid.
Het eerste deel, getiteld 'Struggle for Independence', opent met een passage gebaseerd op een nocturne voor piano van de bekende Litouwse componist en kunstschilder Mikalojus Konstantinas Ciurlionis (1875-1911). Het thematische materiaal van deze nocturne loopt als een rode draad door de hele compositie.
Na een melancholisch begin volgt een krachtig thema dat de vastberadenheid van de Baltische bevolking uitbeeldt. Plotselinge, agressieve dissonante akkoorden en dominante, ritmisch tegenstrijdige grote tromslagen laten horen dat het verzet niet zonder strijd verloopt. Kort klinkt het begin van het volkslied van de Sovjet-Unie in het lage koper, maar de rest van de band verdringt dit onverbiddelijk naar de achtergrond met het Litouwse nationale volkslied 'Tautiška giesmė' (Litouwen, ons vaderland).
In het tweede deel, 'Decades of Suffering', wordt het leven onder het juk van de Sovjet-Unie gemusiceerd. Er worden plannen gemaakt om als vreedzaam protest tegen onderdrukking een menselijke keten te vormen over de wegen van de Baltische staten Litouwen, Letland en Estland. Deze 'Chain of Freedom' wordt in het laatste deel van het werk muzikaal weergegeven.

Over Jan de Haan
Jan de Haan (geboren in 1951 in Warns, Friesland) kreeg zijn eerste inspiratie van zijn vader, een fervent liefhebber van blaasmuziek. Op zeventienjarige leeftijd begon hij met dirigeren en was al dirigent van verschillende blaasorkesten. Tussen 1969 en 1973 studeerde hij muziekpedagogie, trombone en piano aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden. In 1976 behaalde hij zijn einddiploma directie aan het Conservatorium van Utrecht. Tot 1994 was hij dirigent van diverse orkesten, waaronder Soli Brass. Hij werkte ook als gastdirigent met professionele en amateurorkesten en reisde door bijna alle West-Europese landen, de VS, Iran en Japan. Jan de Haan was componist, arrangeur, producer en programmamaker bij Nederlandse radio en televisie van 1978 tot 1989. Hij richtte De Haske Publications op in 1983 en verkocht zijn aandelen in 2008 om zich volledig te wijden aan componeren, arrangeren en dirigeren. Sinds 2012 is hij bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Friesland.