45e Editie EBK: testpieces

Laatste update om 13:00 op Monday, 15 January

De European Brass Band Association maakt de verplichte werken bekend voor het 45e European Brass Band Championships in Palanga; vandaag het testwerk voor de Championsip-section.

De composities zijn in opdracht van de gastorganisator, Palangos Orkestras gecomponeerd, met steun van de Lithuanian Council for Culture voor de EBBC van 2020, die nu doorgang kan vinden in 2024.

A Road Less Travelled - Philip Sparke
Het verplichte werkvoor het kampioenschap, geschreven door Philip Sparke, is een driedelig werk getiteld A Road Less Travelled.
Hoewel er geen programma is, is de titel ontleend aan de laatste regels van The Road Not Taken van de Amerikaanse dichter Robert Frost (1974-1963):
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less travelled by,
And that has made all the difference.

I. Moto Perpetuo,
II. Nocturne, waarin de solisten schitteren in uitgebreide solo's en ensembles,
III. Scherzo Finale, een voorbeeld van de kenmerkende speelse samengestelde dansen van de componist, licht getextureerd om mee te beginnen, melodieus en vol energie en drive. Over het werk zegt Philip Sparke: "Ik heb geprobeerd de nadruk te leggen op 'traditionele' waarden van de brassband, zowel in het schrijven als in het arrangeren." 

Philip Sparke werd geboren in Londen en studeerde compositie, trompet en piano aan het Royal College of Music, waar hij een ARCM behaalde.

Zijn interesse in bands ontstond tijdens zijn studie aan het college. Hij speelde in het college windorkest en richtte ook een brassband op onder de studenten, waarvoor hij verschillende werken schreef voor zowel ensembles.

Zijn eerste gepubliceerde werken verschenen in die tijd - Concert Prelude (brassband) en Gaudium (harmonieorkest). Een groeiende interesse in zijn muziek leidde tot verschillende opdrachten, waarvan zijn eerste grote opdracht was voor de Centennial Brass Band Championships in Nieuw-Zeeland - The Land of the Long White Cloud.

Verdere opdrachten volgden van individuele bands, verschillende bandverenigingen en de BBC, waarvoor hij drie keer de EBU New Music for Band Competition won (met Slipstream, Skyrider en Orient Express). Hij heeft geschreven voor brassbandkampioenschappen in Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk, inclusief drie keer voor de National Finals in de Royal Albert Hall.

Een nauwe samenwerking met bands in Japan leidde tot een opdracht (Celebration) van en uiteindelijke opname van zijn muziek met het Tokyo Kosei Wind Orchestra. Dit opende de deur wereldwijd voor zijn muziek voor harmonieorkesten en leidde tot verschillende opdrachten, vooral uit de Verenigde Staten. In 1996 kreeg de US Air Force Band de opdracht om Dance Movements op te nemen, dat de prestigieuze Sudler Prize in 1997 won. In september 2000 ontving hij de Iles Medal van de Worshipful Company of Musicians voor zijn diensten aan brassbands. In 2005 won Music of the Spheres de National Band Association/William D. Revelli Memorial Band Composition Contest. Hij won dezelfde wedstrijd opnieuw in 2016 met A Colour Symphony. In 2011 ontving hij de BUMA International Brass Award en de 4barsrest.com Special Award voor zijn bijdrage aan de brassmuziek. In 2018 kreeg hij de International Award op de Midwest Clinic in Chicago en werd hij het volgende jaar benoemd tot gastprofessor aan het Senzoku Gakuen College of Music in Kawasaki, Japan. In 2020 werd hij benoemd tot ere-lid van de American Bandmasters Association.