Succesvolle 4e Editie Yamaha Band Clinic

Laatste update om 14:27 op Monday, 25 December

In het eerste weekend van december vond de 4e editie van de Band Clinic georganiseerd door Yamaha plaats in Utrecht, Nederland. Een dag vol met brassbandmuziek, instrumentale workshops en lezingen. Ongeveer 100 brassbandliefhebbers uit Nederland, België en Duitsland kwamen op uitnodiging van Yamaha samen om niet alleen samen muziek te spelen, maar ook hun kennis over algemene aspecten van het muzikantschap uit te breiden. Na een ochtendstart met bodypercussie onder leiding van Simone Rebello en de traditionele hymnetune-warming-up met Russell Gray, namen de deelnemers deel aan maar liefst 6 workshops onder leiding van mede-Yamaha-artiesten Senne La Mela, Arfon Owen en Armin Bachmann.
Arfon Owen

De zogenaamde "workshopcarrousel" biedt veel inspiratie en "out-of-the-box denken" over niet-instrumentgerelateerde onderwerpen zoals:

-Hoe om te gaan met zenuwen bij optredens
-Koorddansen is leuk! Regelmatig mentaal werk brengt zekerheid en vreugde in het maken van muziek
-Hoe je jezelf kunt beschermen tegen blessures - wat muzikanten van atleten kunnen leren
-Het ontwikkelen van je innerlijke puls

Naast dit alles leidde Russell Gray ook een forum met de titel "Hoe je jouw muzikale interpretatie kunt ontwikkelen". Hij deelde zijn waardevolle ideeën over hoe je een nieuw muziekstuk kunt benaderen. In het gesprek betrok hij ook zijn mede-docenten, waarbij hij hen vroeg hoe ze hun reis beginnen om muziek te leren, maar belangrijker nog, om muziek te interpreteren die nieuw voor hen is. Het was zeer interessant om verschillende manieren en benaderingen te leren kennen.

Simone Rebello merkte op over het evenement:
"Zoals altijd is het geweldig om deel uit te maken van de Yamaha-familie en medeartiesten te zien, of ze nu spelen, coachen, dirigeren of een sessie ondersteunen, altijd met een glimlach en een gevoel van aanmoediging. Die aanmoediging was zeker te zien bij de deelnemers van de clinic die zich enthousiast, humorvol en karaktervol in elke uitdaging en activiteit stortten, wat zorgde voor een prettige sfeer gedurende het hele weekend."

Simone Rebello
Naast de workshops was er ook volop gelegenheid om samen muziek te maken in sectierepetities en het massale orkest aan het eind van de dag. Het is altijd een bijzonder moment wanneer alle deelnemers samen spelen met de Yamaha-artiesten en alles op zijn plaats valt, waarbij de energie en emotie worden gedeeld tussen de spelers en het publiek. Hier draait het allemaal om bij brassbanding en waar vriendschappen ontstaan. Gedurende de dag heerste er een ondersteunende en vriendelijke sfeer, die een deelnemer als volgt samenvatte:

"Het was een prachtige en inspirerende dag - uitstekende docenten en veel geweldige inspiratie voor ons allemaal. Zoveel brassbandliefhebbers op één plek leiden altijd tot interessante gesprekken en een geweldige uitwisseling van ideeën."