Veel nieuw repertoire te beluisteren op RNCM Brass Band Festival 2018

Laatste update om 22:37 op Sunday, 29 April

Het RNCM Brass Band Festival is uitgegroeid tot het belangrijkste evenement op de brassbandkalender na de grote kampioenschappen. Het repertoire staat centraal in het festival en artistiek leider Paul Hindmarsh weet jaarlijks een boeiende mix van bekend, minder bekend en nieuw repertoire te programmeren en te laten spelen door topbands en -solisten. Het weekend is dan ook overvol concerten, recitals, forumdiscussies en presentaties.

Eden krijgt een opvolger
Tussen nieuw en recent werk van bekende namen als Peter Graham, Ludovic Neurohr, Daniel Hall, Tom Davoren en Lucy Pankhurst valt de naam van Paul Mealor op. Mealor is een Welshe componist die veel erkenning krijgt voor zijn koormuziek. Met Paradise voor brassband en koor is zijn eerste werk op het festival te horen. De Black Dyke Band o.l.v. Nicholas Childs zal het werk samen uitvoeren met het Sheffield Philharmonic Chorus.

Tijdens het festival is er ook de wereldpremière van Rain, Steam, Speed. Met participatie van een aantal fondsen en orkesten is het gelukt om de financiering voor een nieuw werk van John Pickard rond te krijgen. In de eerste jaren van deze eeuw was John Pickard als “composer in residence” verbonden aan de Cory Band en schreef in die periode meerdere grensverleggende werken. Inmiddels is het al weer twaalf jaar geleden dat Eden, geschreven in opdracht van de Nationale Kampioenschappen, voor het eerst te horen was. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor de allereerste uitvoering door de Cory Band met dirigent Philip Harper.

Derek Bourgeois herdacht
De dubbele hatrick aan Nationale titels die Foden’s Band 80 jaar geleden voltooide, viert de band tijdens het openingsconcert. Naast twee verplichte werken uit die tijd, A Downland Suite en Kenilworth, zal ook een nieuw werk van Derek Bourgeois te horen zijn. Trials and Triumphs werd door de vorig jaar overleden componist speciaal geschreven om de ongeëvenaarde prestatie in herinnering te roepen. James Gourlay komt over uit Amerika om Foden’s Band en de RNCM Brass Band te dirigeren. Met de collegebrassband voert Gourlay ook Bourgeois’ The Forest of Dean uit.

Traditioneel repertoire
De liefhebbers van het traditionele repertoire komen tijdens het festival flink aan hun trekken. Black Dyke herinnert nog maar eens aan de magistrale winst in 1967 met Eric Ball’s Journey into Freedom, van wie ook Resurgam en High Peak op het programma staan. Brighouse & Rastrick brengt werk van Ray Steadman-Allen, Tredegar Town Band van Gilbert Vinter en The Fairey Band van Arthus Bliss.

Solisten tijdens het festival zijn Glenn Van Looy en Gary Curtin (euphonium), Peter Moore (trombone), Owen Farr (althoorn), Tom Hutchinson (cornet) en Dominic Longhurst (sopraan cornet).

Kaarten
Het RNCM Brass Band Festival vindt plaats van 26 tot 28 januari in het Royal Northern College of Music in Manchester. Er zijn nog kaarten te verkrijgen via de site en de boxoffice. Een festival ticket kost £ 90.