BBK 2023: kampioensafdeling keuzewerk, band nummer 7

Laatste update om 19:52 op Sunday, 26 November

Het is inmiddels avond geworden en we maken ons op voor de tweede uitvoering van "Sand and Stars", nu door Brassband Willebroek. De zaal zit vrijwel helemaal vol nu, dus er wordt iets van dit optreden verwacht.. 

'Sand and Stars' gecomponeerd door de Franse componist Thierry Deleruyelle is het vierde in een chronologische reeks die elk decennium van de 20e eeuw markeert, en volgt op 'Fraternity' (1906); 'No Man's Land' (Eerste Wereldoorlog) en 'Crazy Twenties'. Het is geïnspireerd op de noodlottige reis van de Franse schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), die hoopte het record te breken voor een vlucht tussen Parijs en Saigon in 1935. Helaas stortten hij en zijn co-piloot 20 uur na het opstijgen neer in de Libische woestijn in de buurt van de Nijldelta, waar hij geloofde dat ze zouden omkomen in "de wind, het zand en de sterren". In een vierdaagse poging om zich in veiligheid te brengen, kwamen ze op wonderbaarlijke wijze een bedoeïenenreiziger tegen en werden gered, zijn verhaal werd verteld in de memoires 'Wind, zand en sterren', die deels zijn bestseller 'De kleine prins' inspireerde.

Een sfeervolle opening ingeleid door prachtige bugelsolo. De sound in het tutti is wonderschoon. Willebroek gaat er echt voor! De chaos bij het neerstorten van het vliegtuig wordt zeer groots neergezet. Er is geen twijfel mogelijk. Het vliegtuig is gecrasht.

In het mysterieuze deel wat volgt wordt ook vol overtuiging gespeeld, al zou dit wellicht iets ingetogener gebracht hadden kunnen worden. Solistisch is alles prima voor elkaar. In tegenstelling tot het optreden van Festival Brass houdt Frans Violet het tempo wat hoger in dit deel. Fraaie soli in euphonium en cornet, al valt ook de vibrafoon positief op. We horen een zeer mooi trombonetrio en knap werk van de es-cornet alvorens we naar de Arabische dans voortbewegen.

Wat een technisch spel in de hoorns hier. De sfeer zit er meteen goed in en met de trombone solo's is ook niks mis. Naar het slot toe horen we weer de fantastiche tuttisound van deze band. Wat een slot!

Het publiek springt op voor een ovationeel applaus! Wat is het een genot om hier vanmiddag in de zaal aanwezig te zijn. 

CUBrass dankt zijn sponsoren, die onze verslaglegging mogelijk maken

YET Music 
Brassy Nation 
Terpstra Muziek
Yamaha Music Europe