BBK 2023: kampioensafdeling keuzewerk, band nummer 5

Laatste update om 18:31 op Sunday, 26 November

Brassband Zele speelt het werk "Atlantic" van Philip Wilby.

"Dit werk is geschreven in opdracht van Per Einar Tomren voor de Tomra Brass Band uit Noorwegen. De band komt uit een scheepsbouwgemeenschap aan de Noorse fjordkust, en veel van haar leden werken in de scheepvaartindustrie. Het werk is een eerbetoon aan hun tradities en aan de relatie van de mensheid met de machtige zeeën van de Noord-Atlantische Oceaan. Het stuk is een Concerto Grosso, dat wil zeggen een werk voor meerdere solisten, omringd door een grotere groep muzikanten die het muzikale betoog ondersteunen. Het werk heeft een energiek openingsdeel, dat aan het einde terugkeert, en een elegisch middengedeelte omringt en achtervolgd door gedempte tonen en expressieve solo's voor de binnenste kring van spelers.
 
De partituur wordt voorafgegaan door een citaat uit Psalm 107:
‘Zij die met schepen naar de zee gaan
en hun zaken bezetten in grote wateren,
Deze mannen zien de werken van de Heer,
En zijn wonderen in de diepte."

Zele speelt de opening in een forse dynamiek en daardoor komt het geheel soms wat diffuus over. De details lijken wat weg te vallen. De hoorn speelt een zeer verdienstelijke solo, gevolgd door een overtuigende trombonesolo. 

De compacte klank valt op in dit werk. De lastige flugelsolo in het middendeel start prachtig, maar helaas blijft deze niet vrij van enige schoonheidsfoutjes. In het gedempte spel ontstaan wat stemmingsproblemen. Naar het muzikale hoogtepunt in het midden ontstaat een mooie volle bandklank, aangenaam om naar te luisteren. 

De cornetsolo wordt offstage gespeeld, begeleid door een zeer steady pauk. Sterk werk van de solist. De band is in de fortes en fortissimo's duidelijk in zijn element, naar het wederom energieke einde toe worden de grenzen van de band opgezocht. Een lastig en vrij abstract werk om te spelen en om naar te luisteren.