BBK 2023: kampioensafdeling plichtwerk, band nummer 4

Laatste update om 19:33 op Sunday, 26 November

De (veelal jonge!) muzikanten van Willebroek betreden vandaag voor de eerste keer het podium.

Deel twee van Sinfonietta, "Cortège Fabuleux - Fabelachtige processie", beschrijft een kleurrijke parade, met exotische dieren, jongleurs en goochelaars. Het eerste deel maakt gebruik van het cyclische thema, de processie lijkt van ver te zijn gekomen en komt steeds dichterbij. Het tweede deel, mysterieuzer, roept de aanwezigheid van dieren en legendarische wezens bijna bedreigend op, maar we vinden al snel de gemoedelijke sfeer van het eerste deel en het hoofdthema, het geheel eindigt in apotheose.

Brassband Willebroek zit supercompact op elkaar met de euphoniums en baritons een linie naar achteren. Hierdoor krijgt de bugel alle ruimte (letterlijk en figuurlijk) om een prachtige opening te verzorgen. Vanaf het eerste moment is de sound om door een ringetje te halen. Dynamisch zou de grens wellicht nog wel iets meer opgezocht mogen worden.

Dirigent Frans Violet hupt zijn band in een prachtig energiek karakter het tweede deel in. Wat een fijne technische passages. De noten worden met het grootste gemak de zaal ingespeeld. De baritonsolo in deel 3 wordt staande gespeeld en de repianocornet zoekt een plekje naast de trombone op om de effecten nog beter uit de verf te laten komen. We horen hier echt spel van het allerhoogste niveau. Zoveel gemak en beheersing bij de solisten. Ook de nieuwe jeugdigen in de band (en dat zijn er heel wat) lijken zich moeiteloos in en aan te kunen passen in de band en het niveau.

Kleine storende factor zijn de bijgeluiden van bijvoorbeeld dempers, maar wat is het genieten in dit deel. Deel vier start al even virtuoos. Willebroek laat zeer weinig tot niks liggen en de muzikanten lijken er zelf ook veel plezier in te hebben gezien de lachende gezichten hier en daar.

Wat een masterclass in technisch spel! De lat wordt hier heel hoog neergelegd.

 

CU Brass dankt zijn sponsoren, die onze verslaglegging mogelijk maken

  • YET Music 
  • Brassy Nation 
  • Terpstra Muziek
  • Yamaha Music Europe