BBK 2023: 1e Afdeling Own Choice, band nummer 1

Laatste update om 19:35 op Saturday, 25 November

St James’s - A new beginning Phillip Harper 
St James’s – A New Beginning herdenkt de dood van de Engelse architect Sir Christopher Wren 300 jaar geleden. Londen werd na de Grote Brand van 1666 weer opgebouwd naar zijn ontwerpen. Het stuk is gekozen als verplicht werk voor het nationale brassbandkampioenschap van Groot-Brittannië (“1st Section”) van 2023.

De compositie bestaat uit vier delen:
I. THE GREAT FIRE (De Grote Brand)
II. AFTERMATH (Nasleep)
III. VISION (Visie)
IV. RENAISSANCE (Wedergeboorte)

De klokken luiden de alarmbel en terwijl de hoofdstad door vlammen wordt overspoeld, verspreiden paniek en wanhoop zich. Terwijl het vuur uitdooft, blijven wij achter om de nasleep van het inferno te overdenken. En daar is Sir Christopher Wren. Zijn visie en moed behoorden tot de meest invloedrijke krachten bij de wederopbouw van Londen, dat verrees om zijn plaats als een van de grote steden ter wereld weer op te eisen.

We zijn van start na een korte break, en terwijl 222 kijkers via YouTube meekijken en luisteren, heeft de zaal zich redelijk gevuld met brass-liefhebbers.

Het werk van Harper gaan we vandaag twee maal beluisteren, Kon. BB de Grensbewoners Smeermaas hebben de eer de eerste uitvoering voor haar rekening te nemen.
De Tubular bells luiden het werk in; 'The Great Fire' start voortvarend, maar verliest net wat aan snelheid, waardoor het wat zeggingskracht verliest. Veel actie in E met een mooie trombone-solo. Strak ensemble-spel richting 'Aftermath'. De flugelhorn speelt een treffende overdenking in K. De solist op cornet brengt een mooie solo; wel wat fors in de begeleiding... 
Vision opent met een mooie klank van de euphonium, welke een mooie ondersteuning krijgt van de bassectie. We missen wel de vloeiende overgangen per maat hier en de dynamiek is aan de ruime kant. Het ensemble-spel blijft wel zeer degelijk en goed van balans; deze compositie wordt met verve gespeeld! Renaissance opent met wat sterke snare, maar het wel zeer goed van samenspel en tempo. Mooie compositie van Harper; zeer prettig om naar te luisteren en veel uitdaging voor de band. Het slot mist het stralende fortissimo wel enigzins, echter een heel boeiende vertolking door deze band.

De bijdragen van CU Brass worden mede mogelijk gemaakt door Yamaha Music Europe