BBK2019 1e afdeling keuzewerk: Grensbewoners Smeermaas profiteert van uitstekende keuze

Laatste update om 17:49 op Saturday, 30 November

4. Kon. BB de Grensbewoners Smeermaas o.l.v. Danny Aerden - Facets of the Heart (Tom Davoren)
Gemaakt tijdens een ietwat turbulente periode in het leven van de componist, het concept erachter Facets of the Heart is aanzienlijk veranderd tussen start van het componeren en voltooiing. Het resultaat is een muzikale weergave van drie minder overwogen maar desalniettemin uiterst belangrijke aspecten van liefde, afgezet tegen hun natuurlijke tegenstellingen. Uitgevoerd in drie doorlopende secties, de gekozen aspecten zijn Angst, Pijn & Comfort en Twijfel & Moed.

Filmische, bijna minimalistische muziek van Tom Davoren. De opzet is overtuigend en de eerste solo's worden verdienstelijk gespeeld. Op sommige momenten klinkt de band zwaar door de inbreng van de bassectie. Juist op andere momenten weet Danny Aerden dat lichter te kleuren. 

In het Reflective doemen meer uitdagingen op. Hoofd- en bijzaken strijden om voorrang en de het klinkt wat geforceerd, wat ten koste gaat van de stemming. Ook in het Optimistic blijft het aan de luide kant. Het geluid van pianissimo ontbreekt en daardoor wordt het contrast wat minder groot met het volgende tutti.

De opzet naar de snelle muziek is goed uitgewerkt. Het werk past deze band en met zeer solide spel zet Smeermaas hier een prima prestatie neer.