NBK 2023 Kampioensdivise: Altena Brass

Laatste update om 20:34 op Saturday, 4 November

De juryleden Sheona Wade (Engeland), Florent Didier (Frankrijk) en Frans Violet (België) zitten in de box en zijn klaar voor het leveren van de comments.

Thierry Deleruyelle componeerde Sand and Stars als een keuzestuk voor de Zwitserse kampioenschappen van 2022 in opdracht van brassband 13 Etoiles, de winnaar van de competitie. Het vormt het vierde werk in een reeks van composities voor de kampioensdivisie, nadat hij eerder Fraternity, No Man’s Land en Crazy Twenties schreef.

Altena opent met mooie slagwerkklanken,  dat is heel smaakvol gedaan. De verstaanbaarheid in het begin van deel 2 in de baskant laat nog wat te wensen over. De band pakt wel een overtuigend tempo. Cornetklank blijft in relatie tot de rest wat klein. Op 113 is ook de verfijnde ritmiek in de alten en cornetten niet overal te horen. De alten op 156 missen wat herderheid, maar het einde van deel 2 klinkt heel prettig!


Deel 3: de baritonsolo kent een paar kleine problemen, maar de opening van deze solo is wel erg mooi.  De soprano cornet en flugel maken het fraai af!
Deel 4: solocornet brengt een mooie frasering aan in zijn solo. In dit deel speelt sommige spelers de zuiverheid wat parten. Het begin van het duet flugel en solo-alt kent wat onbalans, later trek dat beter bij. De passage met 32sten is niet overal gelijk.

Grandioso op 257 is daarentegen prachtig! Hoge es in de solo-euphonium is helaas wat te kort, wat de aansluiting met de solocornet wat onderbreekt. Solocornet laat een gedurfde solo horen, echt klasse. We gaan zien of de solocornetten van de andere bands ook zelf die laatste hoge tonen spelen! Het trombonetrio op 283 is mooi van kleur en de escornetsolo idem.

Deel 5: de 'Arabische dans' op 312 komt net niet lekker uit. De lijnen en maatsoortwisselingen vanaf 352 lijken soms wat vlak. 387 lijkt hetzelfde tempo (ondanks poco piu mosso), maar hier zit de schwung er stukken prettiger in.

Deel 6: De 'bevrijdende' klank van de wonderbaarlijke redding mist in het begin nog een beetje, maar gaandeweg herpakt Altena zich erg knap en zet een heerlijk slot neer!


(Foto's: Warber Media)