National Finals in Londen

Laatste update om 12:36 op Saturday, 21 October

De jaarlijkse finale van de Championship Section van de Nationale Brassbandkampioenschappen keert vandaag weer terug naar de Royal Albert Hall, waar de beste brassbands van het land strijden om de Challenge Trophy.

Sinds 1945 worden de finales van de Nationale Brassbandkampioenschappen van Groot-Brittannië in deze iconische locatie gehouden, waardoor dit evenement voor vele musici tot de verbeelding spreekt.

"Of Men and Mountains" werd in opdracht van het Nederlands Brassbandkampioenschap gecomponeerd ter gelegenheid van hun tiende jubileumwedstrijd in Drachten in december 1990. In juli van het voorgaande jaar reisden Edward Gregson en zijn vrouw met de Trans-Canadese spoorweg van Toronto naar Vancouver. De reis door de Rocky Mountains vormde het uitgangspunt voor "Of Men and Mountains". Gregson schrijft: 'De hoge toppen en zonnestralen die door de wolken braken, de kloven en woeste stroomversnellingen lieten me iets meer begrijpen over de majesteit van de natuur en de kwetsbaarheid van de mensheid. De eeuwige strijd tussen mens en natuur werd gepersonifieerd in de bouw van deze ongelooflijke spoorweg... vandaar mijn titel (naar Blake).'

De componist legt uit:

A Trage inleiding: thema's in embryo - gefragmenteerde motieven. B Eerste snelle gedeelte: twee hoofdideeën - dramatisch en zeer ritmisch. B1 Tweede snelle gedeelte: ontwikkeling van B - gearrangeerd voor afzonderlijke instrumentale groepen. A1 Terugkeer naar het begin. C Langzaam gedeelte: nieuw thema - soli voor verschillende instrumenten. B2 Scherzo: herwerking van materiaal uit B in de vorm van een geleidelijk versneld scherzo. D Majestueus: de culminatie van het werk - het hoofdthema is nu te horen in zijn uiteindelijke en volledige vorm. D1 Coda: een kort, triomfantelijk, snel gedeelte gebaseerd op het hoofdthema.

"Of Men and Mountains" is opgedragen aan de nagedachtenis van Eric Ball, die kort voor het begin van het werk aan het stuk overleed. Zoals Gregson in zijn toelichting zegt: 'Ik had grote bewondering voor de man en zijn muziek, en ik ben er zeker van dat hij de gevoelens achter de inspiratie voor dit werk zou hebben gedeeld.'

De juryleden voor vandaag:
Dr Robert Childs, Dr Stephen Cobb, Dr Roger Webster

De loting heeft de volgende volgorde van optreden bepaald:
1. WFEL Fairey (Allan Withington)
2. the cooperation band (Glenn van Looy)
3. Friary Brass (Nigel Taken)
4. NASUWT Riverside (Michael Fowles)
5. GUS Band (Dr David Thornton)
6. Whitburn (Luc Vertommen)
7. Brighouse & Rastrick (Prof David King)
8. EverReady Band (Phillip McCann)
9. Flowers (Paul Holland)
10. Tredegar (Ian Porthouse)
11. Zone One (Richard Ward)
12. Cory (Philip Harper)
13. Camborne (Gareth Churcher)
14. Leyland (Thomas Wyss)
15. Ratby Co-operative (Marieka Gray)
16. Aldbourne (Ivan Meylemans)
17. Black Dyke (Prof Nicholas Childs)
18. Llwydcoed (Joshua Ruck)
19. Hammonds (Morgan Griffiths)
20. Foden's (Russell Gray)