Philip Cobb solist tijdens RNCM Brass Band Festival

Laatste update om 12:57 op Sunday, 5 January

Van 24 tot en met 26 januari vindt in het Royal Northern College of Music (RNCM) de 30e editie plaats van het RNCM Brass Band Festival. Ooit begonnen als het BBC Manchester Festival of Brass en inmiddels toonaangevend, niet in de laatste plaats door het uitstekende werk van artistiek directeur Paul Hindmarsh, die het festival blijft doorontwikkelen. 

Topbands en -solisten
Ook dit jaar drijft het festival op de brassbandconcerten van zes topbrassbands uit het VK (Cory, Tredegar, Black Dyke, Foden's, Brighouse and Rastrick en Fairey). Daarnaast zijn een aantal topsolisten uitgenodigd die met de bands optreden en waarvan enkelen ook een recital zullen geven. Naast Les Neish, Katrina Marzella en Brett Baker is trompettist van het London Symphony Orchestra Philip Cobb toch wel de blikvanger.

Workshop voor vrouwelijke dirigenten
Naast deze vaste componenten zijn er nog diverse andere concerten en activiteiten te bezoeken. Zo vindt er dit keer ook een baanbrekende workshop voor vrouwelijke dirigenten plaats om ervaring op te doen met het werken met een top-brassband. Hiervoor komt Halldis Rønning over uit Noorwegen.       

Gregson en Wilby
Er is bijzondere aandacht voor de mijlpalen van twee grote creatieve geesten van het brassbandrepertoire, Edward Gregson (75 in juli) en Philip Wilby (70 vorig jaar). In vrijwel elk concert is repertoire van deze componisten opgenomen. Van Gregson komen onder andere Dances and Arias, An Age of Kings en Symphony in Two Movements voorbij. Van Wilby zijn Paganini Variations, A Pilgrim's Progress en A Lowry Sketchbook te beluisteren.

Er zullen ook wereld- en Britse premières zijn van jonge en meer doorgewinterde componisten, waaronder Christopher Gunning - wiens muziek al werd gebruikt in de ITV-serie Poirot. En zelfs daarmee houdt het niet op: recitals van jonge kunstenaars, paneldiscussies gewijd aan de ontwikkeling van repertoire en de schaarse momenten tussen alle evenementen in kunnen gebruikt worden voor een bezoek aan de tradestands.

Voor de brassbandliefhebbers die de oversteek maken zijn er kaarten te koop bij de Boxoffice van het RNCM

Ook dit jaar zal CU Brass verslag doen van het festival.