Nieuwe compositie voor Glenn Van Looy

Laatste update om 20:13 op Monday, 20 November

Meer dan alleen euphoniumspeler

Wie Glenn Van Looy zegt, zal meteen zeggen: 'een fantastische euphoniumspeler'. En dat klopt; Glenn behoort tot de absolute wereldtop als het gaat over zijn euphoniumspel, maar ondertussen weet hij diverse orkesten als dirigent ook tot grote(re) hoogten te brengen met zijn aanpak.

Nieuwe compositie

CUBrass spreekt met Glenn over zijn komende project: een nieuwe compositie die door Luduvic Neurohr is geschreven. Van Looy hierover: 'Ik heb Ludovic de opdracht gegeven voor het nieuwe werk in het kader van mijn DMA in Salford waar ik momenteel mee bezig ben. Hiervoor heb ik enkele grote projecten nodig en een creatie van een concerto op het RNCM Brass Band Festival is hier dus één van'. Over de inhoud zegt hij: 'bij het brainstormen over nieuwe composities en concerti wou ik een nieuwe wind brengen in de concerti voor euphonium met name dat het niet de traditionele vorm zal hebben, hiervoor heb ik al Tom Davorens ‘American Rhapsody’ die ik in première bracht in Kerkrade en die ik op 28 oktober in Zwitserland nogmaals speelde. Dit concerto is anders doordat het in één groot deel aan elkaar is geschreven. Voor het tweede concerto wou ik nog iets anders doen. Ik ken Ludovic al een heel tijd en ik weet dat hij heel creatief is, hierdoor ben ik dus met hem op café gegaan en zijn we samen beginnen brainstormen over nieuwe mogelijkheden. Zo kwamen we met het idee om de drie delen zo te verwerken dat ze een andere begeleiding hebben. Het eerste deel is euphonium solo die zelfs in een andere zaal gespeeld zal worden. Het tweede deel heeft een traditionele brassquartet als begeleiding en het derde deel zal uiteindelijk met Tredegar gespeeld worden (tijdens het RNCM Brass Band Festival, red.)'. Glenn heeft naar zijn zeggen veel inbreng op de inhoud van de compositie: 'Tijdens de discussie zijn we erop gekomen om de drie delen zo duidelijk te maken in de compositie. Ik heb wel aan de componist gevraagd om het niet te extreem te maken. Ik zou namelijk graag hebben dat het toegankelijk is voor zowel publiek als zoveel mogelijk euphoniumspelers. Ludovic was ook aanwezig tijdens onze huwelijksceremonie en hij heeft daaruit ook inspiratie gehaald. Zo heeft hij onze namen in de compositie verwerkt namelijk de G van Glenn en A van Anne, die in het begin van de compositie ver uit elkaar liggen en die geleidelijk aan naar elkaar toegroeien'.

Niew leven in Zwitserland

Glenn is woonachtig in Zwitserland waar hij onlangs in het huwelijksbootje stapte. Echter is hij zeer actief in de brassband-scene in Zwitserland: 'Momenteel speel ik solo euphonium bij Valaisia brass band hier in Zwitserland en ben ik nog steeds actief als solist bij verschillende brassbands en harmoniën. Ook begin ik meer en meer te dirigeren'. 'De brassband cultuur in Zwitserland is enorm. Zeker hier in de vallei, elk dorp heeft één of twee bands. Het is hier 'het Yorkshire van Zwitserland' wordt wel eens gezegd. De leerlingen zijn van een heel hoog niveau en worden veelal opgeleid door de eigen muziekschool van de lokale ‘dorpsbands’. Om de lezers een idee te geven: 'enkel op een straal van 20 km zijn al 4 bands uit de kampioensdivisie waaruit in de laatste 6-7 jaar 3 van kampioen zijn geworden. Concerten worden ook aangekondigd op de lokale radio en in de krant staan ook veel artikels over brass bands' aldus Glenn. 

Dirigeren

Als dirigent was Glenn onlangs in Denemarken waar hij met Lyngby Taarbaeck band een derde plaats wist te behalen tijdens de nationale kampioenschappen aldaar. Daarnaast zal hij in Frankrijk Brass Band Lyon onder zijn hoede nemen in de voorbereidingen én optreden tijdens de nationale kampioenschappen in de 'Honneur' divisie.

Naast vele solo-optredens, het dirigeren van een lokale band, geeft Van Looy les aan 33 leerlingen. Kortom; een druk bezet musicus met veel passie voor zijn vak!