Edward Gregson 75 jaar in 2020

Laatste update om 14:04 op Tuesday, 10 September

België, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Groot-Brittanië hebben Edward Gregson, één van de meest gerespecteerde Britse componisten, de opdracht gegeven om een ​​nieuw werk te schrijven als testpiece voor hun nationale kampioenschappen volgend jaar.

De première uitvoering is tijdens de British Open op 12 september 2020, gevolgd door uitvoeringen in Nederland (6 & 7 november), Zwitserland (28 & 29 november), België (28 & 29 november) en Noorwegen (5 & 6 februari 2021). De componist hoopt volgend jaar juli zijn 75e verjaardag te vieren en dit is een passend eerbetoon aan de indrukwekkende bijdrage die hij de afgelopen 50 jaar heeft geleverd aan het brassbandrepertoire.

De titel van het werk is The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale).

Gregson: Ik ben verheugd dit nieuwe werk te schrijven voor vijf van de belangrijkste Europese bandlanden. Bij het zoeken naar een verband tussen hen heb ik bedacht dat ze allemaal een soort Lutherse traditie hebben en dus spelen hymnes nog steeds een belangrijke rol in hun gemeenschappelijk erfgoed. Het leek me daarom passend om terug te keren naar een compositorische vorm die ik eerder heb gebruikt (dwz variaties) en om een ​​werk te schrijven op basis van een bekend koraal van Luther. Ik hoop dat het zowel uitdagend als plezierig is voor de vele bands en dirigenten die het gaan uitvoeren, evenals voor het publiek dat het hoort."

Vertegenwoordigers van de vijf opdrachtgevende landen ontvangen elk een gelimiteerde editie van de partituur tijdens een speciale receptie op het RNCM Brass Band Festival in januari in Manchester. Verdere details over de publicatie van het werk worden dan ook aangekondigd.