NBK 2023: De Bazuin-B

Laatste update om 07:24 op Thursday, 19 October

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen staan voor de deur, en dit jaar zal De Bazuin Oenkerk-B, uitkomend in de 2e divisie, deelnemen aan dit muzikale spektakel. Het evenement vindt plaats op 3 en 4 november in het prachtige TivoliVredenburg te Utrecht. Met hun nieuwe dirigent, Richard Visser, is de band druk bezig met hun voorbereidingen om een overtuigende prestatie neer te zetten.

Het verplichte werk voor dit jaar is een compositie van Philip Sparke, een werk dat niet alleen interessant is voor het publiek, maar ook een uitdaging vormt voor de bandleden en de dirigent. Volgens de bandleden is dit stuk een ware topper voor de 2e divisie en vereist het uiterste precisie op het gebied van articulatie, klank en samenspel. Elk detail in de muziek is van essentieel belang, en het doel is om een prachtig, homogeen geheel te creëren. Dit vormt een mooie uitdaging voor dirigent Richard Visser.

De ritmische complexiteit van de compositie is een punt van zorg, maar volgens de band niet onoverkomelijk. Hoewel het uitdagend is voor de 2e divisie, zijn de partijen complementair aan elkaar en vormen ze samen de grotere lijn. Een moment van verslapping in de focus kan echter snel leiden tot fouten, wat de precisie van de uitvoering benadrukt.

De voorbereiding op dit stuk begon na de zomervakantie, met ongeveer 2 maanden voorafgaand aan het kampioenschap. De bandleden zijn vastbesloten om het beste uit zichzelf te halen.

Wat betreft de verwachtingen voor de competitie, streven ze naar een prachtige uitvoering en hopen ze zo hoog mogelijk te eindigen. Echter, in de 2e divisie zijn de bands erg aan elkaar gewaagd, dus de competitie zal zeker spannend worden.

In de aanloop naar de Nederlandse Brassband Kampioenschappen heeft De Bazuin Oenkerk-B ook samengewerkt met gastdirigent Marco Middelberg tijdens een studieweekend. Dit laat zien dat ze bereid zijn om alles uit de kast te halen om zich voor te bereiden.

De periode voorafgaand aan het kampioenschap is inspirerend maar intensief voor het orkest. Dirigent Richard Visser is echter tevreden met de vooruitgang en beschrijft de band als hardwerkend en gretig.

De band speelt op zaterdagmorgen, wat voor de dirigent (en band) geen probleem is. Hij begrijpt dat de verdeling van de divisies over het weekend logisch is om het evenement soepel te laten verlopen.

Tot slot, om zich voor te bereiden op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, heeft De Bazuin Oenkerk-B twee try-out concerten gepland. Deze vinden plaats op 21 oktober in Surhuisterveen en 28 oktober in Drachten, wat extra kansen biedt om te fine-tunen en het publiek te trakteren op geweldige muziek.

Foto: Facebook-pagina De Bazuin-B