DOBC 2023: Kampioensdivisie Brass Band Willebroek

Laatste update om 23:12 op Saturday, 10 June

Brass Band Willebroek o.l.v. Frans Violet
Fanfare for the Best - Thomas Doss
Explorers on the Moon - Paul Raphael
Opening Night in Las Vegas - Reid Gilje

"Fanfare for the Best" is een korte compositie van Thomas Doss ter ere van de vijftigste verjaardag van zijn vriend Otto M. Schwarz. Het werk is geïnspireerd door vriendschap en mooie momenten in goed gezelschap. We verkeren met Brass Band Willebroek meteen in goed gezelschap; met grootse klanken geeft Willebroek meteen haar visite-kaartje af. 

Als vervolg op zijn compositie Destination Moon naar het verhaal van ‘De raket naar de maan’ van het stripfiguur Kuifje, componeerde Paul Raphael zijn werk Explorers on the Moon. Dit was ter gelegenheid van de 50ste gedenkdag van de landing op de maan op 20 juli 1969.
Met gesloten podiumdeuren start Willebroek haar maanverkenning; de overname door de band verloopt vlekkeloos. Mooie trombone, gevolgd door dito flugelhorn, euphonium en solocornet schilderen op prachtige wijze de ruimteverkenning. Uitstekend dempergebruik geeft een extra dimensie aan deze uitvoering. Zeer gecontroleerd spel van de Belgische band; de zaal lijkt soms te klein voor de grote fortissimo’s.
Maar dan; superzacht gedempte cornetten herhalen het begin-thema. Het misterioso kent drama; een prima samenwerking tussen percussie en band hier. Kleine vlekjes doemen op in de uitvoering maar doen niet af aan het verhaal wat we horen; de dynamiek is wel vrij ruim van opzet. Fantastische euphonium-solist , ook uitstekend overgenomen door flugel en bariton. Het a-tempo (270) levert intens samenspel op met veel detail en balans. Het Piu Mosso kent een intens begin. Wat volgt is ragfijn ensemblespel wat soms wat tempo verliest. Wat een techniek heeft dit orkest in huis; details doen ertoe op deze evenementen en we blijven genieten van solisten in optima forma. De overgang naar het korte Lento verloopt ook zonder problemen, en het a tempo bruist van energie. In de finale brengt Willebroek een enorme klank op de planken met een slotnoot die wel even blijft naklinken…

Van een heel andere orde is Opening Night in Las Vegas van de hand van Reid Gilje. Strak geregisseerd door Frans Violet speelt Willebroek uiterst gecontroleerd, waarbij het slagwerk (drumstel) wat achter lijkt te lopen. De opbouw naar de finale is erg prettig om naar te luisteren.