EBK 2023: testpiece-RET Brass Band

Laatste update om 21:12 op Friday, 5 May

De dageraad kan een symbool zijn voor veel dingen, zowel iets dat begint als eindigt. De eeuwenoude boodschap van Aurora kan daarom als tijdloos worden beschouwd. Haar oproep te midden van de vreugdevolle dans van de kinderen van de sterren dat er een nieuwe hoop, een nieuw licht op komst is, kan een geruststellend idee zijn voor iedereen in het licht van ontberingen.

De start van Aurora draagt niet veel dynamische verschillen met zich mee. Band lijkt even de mogelijkheden af te tasten in dynamiek. Het eerste fortissimo laat in ieder geval een volwassen bandklank horen. Veel drive en passie; helaas soms wat té grof in de sterke dynamiek. I is helaas niet helemaal transparant. Wellicht is het gekozen tempo nét wat te snel om het goed te laten klinken. N laat mooie euphoniums horen, gevolgd door een wat een wat minder fortuinlijke soprano. Slagwerk voor R is wel erg luid in deze zaal.
We zien een enorme gedrevenheid op het podium.
V is ook weer ruim van dynamische opzet wat ten koste gaat van het werk; ook de cornetten overstemmen het tuttispel regelmatig.  AA Soprano toont prima kwaliteiten. De introductie naar DD is niet in balans en mist het zeggingskracht. Voor EE valt het mooie flugelgeluid positief op. Helaas volgt weer een te sterk fortissimo, voordat de echte rust intreedt met  mooi ensemblespel en treffend spel van de solisten. De band weet te boeien met hun middendeel, wat mooi van klank is en kalm blijft van benadering. Naar het einde van het deel zakt het tempo en gaat het geheel vermoeid klinken. 

In OO gaat de band weer met frisse energie van start; nog steeds lijkt het klein koper de band wat te overstemmen. Het plezier keert terug ondanks de vermoeidheid. Ook het slagwerk is goed bij de les met strakke ondersteuning. Knappe prestatie van deze relatief jonge band!