EBK 2023: testpiece - Göta Brass Band

Laatste update om 18:40 op Friday, 5 May

De compositie opgedeeld in drie delen, in attacca. Hoewel niet geschreven met een programmatische intentie, heeft het schrijfproces mijn gedachten opgeroepen over de symbolische thema's van de Romeinse mythe; de setting van een onstabiele en onzekere scène – als een eindeloze val – in het eerste deel, gevolgd door een wachten en het "aanmaakhout van licht" in het tweede, eindigend met een feestelijk loflied in het derde. Een van de belangrijkste muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie (voor het eerst te horen in de trombonesectie in maat 16). Het draait en draait om zijn as als de golven van het noorderlicht, of de bochten van Aurora's strijdwagen. Gedurende het hele stuk trekken en vormen de harmonische "magnetische velden" de muziek voortdurend in nieuwe vormen.

Waar Hauts-de-France Brass band een bijzonder introductie liet horen; Göta Brass Band laat ook weer een unieke opening horen. De start van B is wat langzamer dan het voorgeschreven tempo. I is zeer lastig om pp te spelen, dat hebben we vandaag al wel gehoord. Göta kiest voor een ruimere opzet. In M wel veel aandacht voor de fp's, wat muzikaliteit toevoegt. De tempi blijven aan de veilige kant en dit jonge Zweedse orkest met dirigent Michael Thompsen kiezen duidelijk voor een veilige uitvoering. Mooi ensemble-spel en met de soprano van BBW heb je een toegevoegde waarde in de sectie!

De euphoniums en bassen nemen een ruime dynamiek in DD. De band heeft een zeer gave klank in de fortissimo's. FF is bijzonder mooi ingeluid door de hoorn-sectie. Wat volgt is een onderhoudend deel waarin muziek de ruimte krijgt. HH Blijft boeien en de solist op hoorn blinkt uit. Helaas blijft het wat te luid, maar de intentie is wel goed hoorbaar; hier zit een gaaf orkest! In MM wordt de trombonist te luid begeleid, zo ook de cornettist.
Opnieuw een wat trager tempo vanaf OO; hierdoor krijgt het werk een geheel ander karakter, een geheel eigen verhaal. In VV blijft de dynamiek en techniek verzorgd. Wat een niveau weet deze jonge band op dit podium te brengen;