BBK 2022: Brassband Gent, plichtwerk

Laatste update om 11:36 op Sunday, 27 November

Luc Vertommen leidt zijn muzikanten direct met strakke hand de wereld van Gregson in. Alles is samen en er zijn veel details te horen aan de start van deze uitvoering. De Danza wordt vlot opgezet, de muzikanten lijken zich hier zeer comfortabel bij te voelen. De detaillering blijft zeer zeker overeind, evenals de dynamische verschillen die gemaakt worden. De band toont zeer veel beheersing. 

In het Processional wordt in lange lijnen gemusiceerd. Veel is overdacht in deze uitvoering, er wordt weinig aan het toeval overgelaten. Opnieuw kunnen we deze ochtend genieten van een band met een zeer warm fundament vanuit de bassen. En dat terwijl de band voor het eerst in de hoogste afdeling speelt...

De band uit Gent toont zijn kwaliteiten in Danza, waar in een strak tempo zeer mooi muziek gemaakt wordt. Het spel wordt langzamaan wel wat ruwer. In het deel Arias and Duets laten de muzikanten alweer zien dat ze beschikken over veel controle, soms lukt niet alles. Echter,  de trombone vertoont hier zijn kunde evenals de althoorn. 

De opbouw naar het Fuga Burlesca komt wat rommelig over, in de stemming lijkt hier en daar ook enige vermoeidheid op te treden. Dit lost zich gelukkig weer snel op en de exactheid keert weer terug die we aan het begin van het werk hoorden. In het Chorale wordt gekozen voor een wat verticale benadering van de melodie, we hebben dit op deze wijze nog niet gehoord vandaag. Naar de finale toe wordt het ritme in de pauken wat vlot afgewerkt. 

Een meer dan comfortabel debuut in de kampioensdivisie.