DOBC Brassband Buizingen geeft dapper optreden

Laatste update om 18:59 op Saturday, 11 June

Brassband Buizingen (Belgium) o.l.v. Michel Leveugle opent met een oude favoriet, Mid all the Traffic, de Shenandoah melodie in een bewerking van Leonard Ballantine. Mooi gespeeld.

Music of the Spheres - Philip Sparke 
Dit werk weerspiegelt de fascinatie van de componist voor het heelal. Het begint met een hoornsolo met de naam t = 0, waarmee sommige wetenschappers de oerknal aanduiden. Dan volgt een weergave van de oerknal zelf. Het volgende gedeelte, The Lonely Planet, is een meditatie over het ongelooflijke samenspel van omstandigheden dat leidde tot het ontstaan van de Aarde. Asteroids and Shooting Stars beschrijft objecten in de ruimte. Het werk eindigt met The Unknown, waarmee we in het ongewisse blijven over de gevolgen van onze verdere verkenning van het universum. In 2005 won Philip Sparke met Music of the Spheres de National Band Association/William D.Revelli Memorial Band Composition Contest.

Een gecontroleerde opening waarbij de keuze voor de chimes opvalt, maar is als optie gegeven. De hoornsolo overtuigt en de techniek aanvankelijk ook. Later wordt er toch wel wat minder detail hoorbaar gemaakt. In The Lonely Planet horen we te sterke bijzaken. De presentatie van de solo's en duetten gaat in grote lijnen en verloopt daarmee wat minder nauwkeurig. Op weg naar Asteroids and Shooting Stars loopt de band tegen heel wat ongelukjes aan. Daarbuiten blijft er nog veel te genieten van dit monumentale werk. 

En Buizingen is nog niet klaar want Dark Abyss wacht nog. Een vaak gespeeld werk van Fredrick Schjelderup geschreven voor Eikanger Bjørsvik's entertainment programma Tales of the Northsea. Een werk vol spanning, dissonanten en orgelakkoorden. Afgewisseld met enkele passages in hoog tempo.

Het is goed om Buizingen weer terug te zien op de wedstrijdpodia.