Unified CD Review

Laatste update om 13:48 op Thursday, 11 February

Deze keer heeft CU brass de gezamenlijke CD van de Amsterdam Staff Band en de Household Troops Band uit Groot Brittannië beluisterd. Beide bands zijn onderdeel van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band als ‘nationale selectie’ uit Nederland. De Household Troops Band als een projectorkest dat zeer regelmatig bij elkaar komt. Het eerste project van de House Troops Band vond reeds plaats in 1887 met een tournee van maar liefst 6 maanden naar Canada. In 1893 ontstond de International Staff Band in London vanuit de Household Troops Band. 
In 1985 bleek er toch weer behoefte aan een dergelijk projectorkest en werd de House Hold Troops Band weer opgericht. De geschiedenis van de Amsterdam Staff Band is recenter. Dit orkest ontstond in 1961 als een voortzetting van het Nationaal Muziekkorps. 
 
De CD Unified is de geluidsdrager die gepresenteerd zou worden bij het gezamenlijke concert van beide bands in mei 2020. Een concert dat, zoals veel (muzikale) evenementen, door de Coronacrisis niet door kon gaan. De opnamen voor deze CD waren in januari 2020 al voltooid. Daarmee kon deze CD toch worden gepresenteerd. 
 
Het repertoire op deze CD is gevarieerd en verrassend. De Household Troops Band heeft gekozen voor werken van Robert Redhead, Ivor Bosanko, Steven Ponsford, Tom Davoren en David Edmonds. Namen die in de brassbandwereld regelmatig opduiken. De Amsterdam Staffband presenteert bij deze geluidsdrager ook composities uit eigen kring.  Dirigent Olaf Ritman is vertegenwoordigd met 2 werken en cornettist Jörgen IJsendorn heeft een stuk bij gedragen. Daarnaast heeft de band werken van Ben Hollings en Steven Ponsford op het repertoire gezet. 
 
Beide orkesten hebben hun bijdragen aan deze CD opgenomen in eigen land. Het is de technici gelukt om het ‘klankbeeld’ redelijk uniform te krijgen. De verschillen tussen de bands zitten in bescheiden details en de kwaliteiten die de muzikanten en secties zelf meebrengen.  Bij de Amsterdam Staffband zijn de solopassages soms een beetje ‘verstopt’ in de mix. De Household Troops Band klinkt iets ‘Britser’. Het klankideaal van hun individuele muzikanten is wat traditioneler.  
 
Naast de lichte en traditionele werken zijn ook de individuele kwaliteiten van een drietal muzikanten te beluisteren. Steef Klepke Jr. (cornet) en Michel Rosenquist (euphonium) zetten in het duet Novella van Ben Hollings een uiterst sensitieve sfeer neer. 
Anthony Smith etaleert op euphonium zijn klassieke toon en verfijnde techniek in My Unchanging Friend van Ivor Bosanko. 
 
Unified is een geslaagde internationale productie van twee brassbands van het Leger des Heils die ‘prettig wegluistert’. Hopelijk is het over niet al te lange tijd mogelijk om het geplande concert, de aanleiding voor deze CD, live te organiseren. 
 
 
 
Tracklist: 
Unified * David Edmonds 
A Voice to Call # Jörgen IJsendorn 
Novella # Ben Hollings 
The Break of Day * Steven Ponsford 
Living Power * Tom Davoren 
Evening Variations # Olaf Ritman 
All Creatures Praise * Steven Ponsford 
Unbounded Love # Olaf Ritman 
My Unchainging Friend * Ivor Bosanko 
Corpus Christi * Robert Redhead 
Cross-Rhythms # Steven Ponsfo 
 
 
* Household Troops Band 
# Amsterdam Staff Band