Dirk De Caluwe en Festival Brass Band, een ode aan de eeuwige vriendschap

Laatste update om 15:45 op Thursday, 3 December

Op 8 maart 2020, net voor de algemene CORONA-lockdown in België, overleed Dirk De Caluwe op 63 jarige leeftijd. Hij dirigeerde Festival Brass Band (FBB) gedurende enkele jaren maar was daarnaast ook een man op wiens onuitputtelijke enthousiasme en expertise de band altijd konden rekenen. Reden genoeg om terug te kijken op een zeer bijzondere relatie: vriend, ex-dirigent en een icoon in de internationale muziekwereld.
 

Luchtgitaar en Extreme Make-over
Peter Van Dyck, voorzitter van FBB, kende Dirk al langer vanuit de Belgische HaFaBra-wereld en vooral als dirigent van het Koninklijk Harmonie Orkest Schelle.  Het management van FBB stelde De Caluwe aan in de zomer van 2012 als MD ad interim.  Aan het einde van datzelfde jaar leidde hij, als eerste niet-koperblazer in de hoogste afdeling op een Belgisch Brassband Kampioenschap, de band naar een 2de plaats. "Zijn “luchtgitaar-move” tijdens de uitvoering van het keuzewerk “Spiriti” van Thomas Doss zullen we nooit vergeten." In het voorjaar van 2014 werd o.l.v. De Caluwe een mooie 3de plaats behaald op het Vlaams Brassband Kampioenschap.

Dirk bleef als Principal Guest Conductor muzikaal aan het roer van FBB en dirigeerde in 2013 naast het BBK ook het 25-jarig Jubileumconcert van Johan de Meij’s “The Lord of the Rings” in de Blauwe zaal van de Singel in Antwerpen. Een concert i.s.m. het Groot Harmonieorkest van de Gidsen met uitsluitend composities van Johan op het programma. De uitvoering van “Extreme Makeover” o.l.v. Dirk staat in ons geheugen gegrift.

Banda Invitade
Peter Van Dyck omschrijft Dirk De Caluwe als een man met een rijk gevuld CV die samenwerkte met Vlaamse zangers zoals Will Tura, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans tot wereldbefaamde zangers zoals Joe Cocker, Luciano Pavarotti en Andrea Bocelli. Hij was omwille van zijn palmares en zijn uitzonderlijk doorzicht in een directiepartituur ook een zeer gewaardeerd jurylid op nationale en internationale wedstrijden voor blaasorkesten.  Zo ook in het Zuid-Europese en Spaanse centrum van de grote harmonieorkesten in de mooie streek van Valencia.  In 2013 was hij één van de 5 emminente juryleden voor de uitvoeringen in de hoogste afdeling op het “Certamen Internacional de Bandas de Musica” in deze stad.  

"Via zijn goede connecties zorgde Dirk ervoor dat FBB onder zijn leiding als “Banda Invitade” een galaconcert mocht brengen ter gelegenheid van de proclamatie van de Harmonieorkesten uit de 1ste divisie.  We concerteerden in één van Dirk’s meest geliefde concertzalen van heel Europa: de “Palau de la Música Valencia”.  Hij nam niet alleen het orkest, maar ook het enthousiaste Spaanse publiek in zijn eigen opzwepende stijl op sleeptouw.  Hier speelden we één van Dirk’s lievelingswerken “Milestone” van Peter Meechan, waarvan Dirk tijdens de repetities van het trage 2de deel (Song) iets wat spottend zei dat hij dit werk wilde horen op zijn begrafenis!”

Song from Milestone
"Dirk was, naast een druk bezet hoofddirigent in 3 verenigingen en professor HaFaBra-directie aan het Concervatorium van Antwerpen, in de eerste plaats fluitist & piccolo-speler van beroep in de Brussels Philharmonic, één van de professionele orkesten van België.  Door zijn drukke professionele agenda moest hij afzien van een MD-schap op vaste basis bij FBB, maar hij bleef onze concerten, wedstrijden en enkele cruciale repetities bijwonen als één van onze grootste fans tot we in het najaar van 2019 het verontrustende nieuws kregen dat Dirk ernstig ziek geworden was."

"De grote “K” had zich in zijn uitzonderlijke muzikaal brein genesteld. Net voor zijn laatste chemokuur feliciteerde hij ons nog met de 2de plaats op het BBK van 2019. Er stond een groots eerbetoon op de planning, maar door de COVID-19 pandemie, die onze wereld nog steeds in zijn greep heeft, konden we pas 7 maanden na zijn spijtig overlijden ons eerbetoon brengen door met een klein ensemble zijn geliefde werk ”Song uit Milestone” te brengen.  We speelden in de open lucht vlak naast zijn laatste rustplaats in zijn geboortestad, zijn geliefde Lokeren.  Het was letterlijk en figuurlijk een kille en grijze zaterdag die 24e oktober van 2020.  Een typische herfstdag voorzien van een dreigende hemel en onrustige wind, maar bij onze laatste noten braken de wolken open om de aanwezigen te trakteren op een grote portie zonneschijn, alsof onze Eeuwige Vriend daarboven zag dat het goed was...."

Muziek is niet wat ik doe, Het is wat ik ben (Dirk De Caluwe, Lokeren °25 juni 1956 - Wilrijk †8 maart 2020)

Luister hier naar een opname van Milestone door Festival Brass band o.l.v. Dirk De Caluwe. Solo Flugelhorn: Yvonne Peters