BBK2019 Kampioensafdeling: Gedurfde keuze Zele leidt niet tot geslaagde uitvoering

Laatste update om 15:21 op Sunday, 1 December

2. Brassband Zele o.l.v. Bart Van Der Strieck - Joy (Ward Dierick)

Een bijzonder en onbekend werk op de lessenaar bij Zele van componist en cornetspeler Ward Dierick (*2000). Waarschijnlijk wel het eerste werk van een componist die in deze eeuw is geboren op deze kampioenschappen. De subtitel luidt: Plaudite, amici, comedia fin ita est, wat zoveel betekent al: applaudiseer, vrienden, want de komedie is afgelopen. Invloeden van Beethoven's Ode to Joy en zijn 1e Pianosonate zijn verwerkt in deze compositie die speciaal voor vandaag werd gemaakt.

Een beetje wennen is het wel een deel van de band te horen beginnen met de bekendste Beethoven klanken. En dan gaat het los met techniek en een hoofdrol voor de bassectie. Het is een rollercoaster waarin de band terecht komt en die uitnodigt tot zeer luid spel.

In het betrekkelijk rustiger vaarwater van het tweede gedeelte blijft het zoeken naar de muzikale lijnen. Elementen van Beethoven's muziek voelen soms niet helemaal op zijn plek. Ook in het vervolg van dit gedeelte strijden verschillende elementen om voorrang en ze maken het lastig om alles als luisteraar een plek te geven. 

Het largo laat horen dat de band zich met dit werk een flinke opdracht op de lessenaar heeft gehaald. Het spel van de band is dan ook wisselend per passage, zuiverheid, intonatie en samenspel worden tijdens bepaalde gedeeltes wel erg op de proef gesteld. Op zich is het zeer gedurfd en voor de jonge componist een enorm uitdagend podium.