BBK2019 2e afdeling Mercator Brass Band maakt indruk

Laatste update om 12:51 op Saturday, 30 November

De enige deelnemer in de 2e afdeling is Mercator Brass Band o.l.v. Tim De Maeseneer. De band heeft de sprong naar de 2e afdeling gewaagd na een succesvolle prestatie in de 3e afdeling vorig jaar. En dat de band zich goed ontwikkelt hebben ze al laten horen o.a. tijdens hun optredens op de Dutch Open.

Lions of Legends - Thierry Deleruyelle
Het werk heeft 5 delen die doorgecomponeerd zijn. 
I. The King of the Animals 
De opening is solide, niet zonder kleine oneffenheidjes, maar het is zeker overtuigend. Prima echo-effecten leiden naar een fraaie altsolo, die dit deel beëindigt.

II. Claws and Roaring 
Opnieuw prima solowerk, nu van de cornet. De totaalklank van deze band mag er zijn. Robuust en af en toe wat ongepolijst.

III. The Buffalo Hunt  
Opnieuw transparant spel, met duidelijke lijnen van de dirigent. Het karakter wordt mooi aangepast aan het dolce en ook op euphonium wordt een overtuigende solo bijdrage geleverd.

IV. Emblems and Crests 
In het hymne-achtige deel steken wat stemmingsproblemen de kop op. Het deel is fraai uitgewerkt. Het tutti is toch met de rem erop gespeeld. We missen een beetje bodem, hier. 

V. King of Kings  
De finale blijft doorzichtig en er is veel detail te horen. Een uitvoering met veel kwaliteit. 

A Brief Symphony of Time - Simon Dobson
Met de Big Bang opent dit werk dat als hommage aan Stephen Hawking werd geschreven. De muziek krijgt vaart, op een enkel moment klinkt het kwetsbaar in de baspartij. 

Black Holes opent met akkoorden die niet allemaal geheel zuiver zijn. Daarna is er weer veel fraais te horen. Een mooie opbouw en vertraging die pas aan het eind dynamisch wat blijft hangen brengt ons in The Multiverse.

Dynamisch is het hier niet zo spannend gemaakt. Vlak voor het laatste deel is het samenspel iets minder. In A Theory of Everything is de vaart terug in de muziek, de drive is iets minder te voelen tot de finale aanbreekt en dan is die onmiskenbaar terug. Een prachtig slot tot besluit van een indrukwekkend optreden van deze band.