Nieuw festival in Kerkrade: BLOW!

Laatste update om 18:06 op Thursday, 7 February

Het festival BLOW! in Kerkrade is van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli. Onder andere de New Cool Collective en het Broken Brass Ensemble maken deel uit van de line-up.

"De organisatie heeft de afgelopen periode niet stilgezeten," zegt WMC-voorzitter Max Kousen. "Wij zijn aan de slag gegaan met een ambitieus nieuw team en hebben onze doelstellingen nogmaals tegen het licht gehouden, zoeken naar nieuwe wegen voor (internationale) samenwerkingen en verbanden. Tastbaar eerste resultaat hiervan is dat wij een samenwerkingsverband met het Oostenrijkse muziekfestival Woodstock der Blasmusik zijn aangegaan. Verder wilden wij meer zichtbaarheid voor WMC in tussenliggende jaren. BLOW! Is hiervan het eerste product. We zijn hier allemaal bijzonder enthousiast over. De programmering op de markt organiseert WMC in samenwerking met VIE Event Group, bekend van het WMC Buitenfestival in 2017."

"Met BLOW! kiezen we voor een nieuw format waarin we de blaasmuziek in de breedte tonen: van het entertainment op de markt tot de symfonische blaasmuziek in het theater," zegt artistiek manager van WMC Björn Bus.

"Ook educatie speelt een belangrijk rol in BLOW!. We organiseren een driedaagse internationale dirigentencursus waarin we begenadigde dirigenten van over de hele wereld uitnodigen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen onder leiding van gerenommeerde docenten. BLOW! staat voor verdieping en verbreding, maar zeker ook voor het feest van de muziek."

Marktprogrammering
Op de vrijdag, zaterdag en zondag van het festival speelt een tiental bands op de markt. Onder andere de acht blazers van Broken Brass Ensemble, de swingende Valvetronic Brassband en feestband Wir Sind Spitze maken hun opwachting gedurende het festival.

"We willen de positieve flow van het WMC Buitenfestival vasthouden," zegt Remco Mataar van VIE Event Group. "Met BLOW! zetten we een nieuw merk in de markt dat voortborduurt op de rijke historie van WMC, maar met een nieuwe uitstraling." De concerten op de markt zijn vrij toegankelijk. In de komende periode wordt de complete line-up bekend gemaakt.

Theater
Op donderdagavond 4 juli organiseert WMC een concert met de winnaars van de concertdivisie van de laatste editie. Onder andere Brassband Willebroek en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel
nemen deel aan dit openingsconcert van BLOW!.

Op vrijdag 5 juli speelt de Nederlandse jazzformatie New Cool Collective in het theater. De band heeft in de afgelopen 25 jaar naam gemaakt met hun zoektocht naar waardevolle cross-overs in de jazz en werkte daarbij samen met grootheden als Typhoon en Georgie Fame.

Op zaterdag 6 juli staat de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’  op het podium van het theater in Kerkrade. De KMKJWF staat voor de pauze onder leiding van aanstormde dirigeertalenten die deel hebben genomen aan de internationale dirigentencursus en na de pauze staat hun chefdirigent Tijmen Botma op de bok.

Ook heeft WMC, in samenwerking met Adams Muziekcentrale, meesterpercussionist Martin Grübinger als solist verbonden aan dit concert. De jonge Oostenrijkse slagwerkspecialist behoort tot de buitencategorie: hij geldt als een van de beste percussionisten ter wereld en zal zich na de pauze bij de KMKJWF voegen op het podium. Ook geeft hij voorafgaand aan het concert een gratis toegankelijke workshop.

Mars- en showparade
Op zondagmiddag 7 juli sluit BLOW! af met een Street Parade dwars door het centrum van Kerkrade. Zo’n tien mars- en showbands, waaronder WMC-toppers K&G Leiden en Rijnmondband, trekken in een muzikale stoet door de stad. De parade eindigt op het Europaplein voor de Rodahal met een taptoe. De komende periode maken we bekend welke bands er nog meer aan de Street Parade en Taptoe deelnemen. Ook wordt op een later moment de route bekend gemaakt.

Internationale dirigentencursus
Gedurende het BLOW!-weekend organiseert WMC een internationale dirigentencursus voor jonge, talentvolle dirigenten. Onder leiding van een tweetal gerenommeerde dirigenten – Jan Cober (NL) en Marc Heron (UK) - biedt WMC een driedaagse cursus in Kerkrade aan waarin cursisten de kans krijgen om hun vaardigheden en kennis aan te scherpen.