Wereld Muziek Concours verplaatst naar de zomer van 2022

Laatste update om 13:55 op Friday, 10 April

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld. Het festival stond gepland van 8 juli tot en met 1 augustus 2021. Dat wordt nu van 7 tot en met 31 juli 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om WMC in 2021 doorgang te laten vinden”, zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Het WMC heeft in de afgelopen periode contact gehad met veel orkesten, belangenorganisaties, subsidiënten, sponsoren en overheden om te inventaristeren welke gevolgen de huidige crisis mogelijk heeft. "Veel orkesten en ensembles kunnen op dit moment geen besluit nemen over deelname volgend jaar,” zegt Kousen.

Met het uitstel wil de WMC-organisatie deelnemende orkesten en ensembles meer tijd geven om zich te kunnen voorbereiden op het concours. Deelname aan het WMC vergt een lange voorbereidingstijd voor orkesten. "Ook laten veel orkesten aan het artistiek management van het WMC weten dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen. Daarom hebben ze niet de middelen om volgend jaar deel te nemen. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht”, zegt WMC-secretaris Ludo Diels.

De huidige situatie dwingt de WMC-organisatie er ook toe om het festival BLOW! by WMC in juli een jaar te verplaatsen. De organisatie kijkt nog wel naar mogelijkheden om het festival in alternatieve vorm te laten plaatsvinden.

Jubileum

WMC Kerkrade viert in 2021 het 70-jarig bestaan van het festival. De organisatie had deze festiviteiten willen integreren in het programma van WMC 2021. De organisatie wil deze mijlpaal nu uitgebreid vieren tijdens BLOW! in 2021.

Het Wereld Muziek Concours vindt elke vier jaar plaats in Kerkrade en trekt zo’n 20.000 muzikanten en 350.000 bezoekers naar de stad en regio. Het WMC geldt sinds 1951 als een van de belangrijkste internationale concoursen in de blaasmuziekwereld.