Wereld Muziek Concours viert 70-jarig bestaan met jubileumconcert

Laatste update om 15:53 op Friday, 10 September

Op vrijdag 19 november viert het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade haar 70-jarig bestaan met een feestelijk concert in de Rodahal. Tijdens dit eenmalige, avondvullende programma is er plek voor nostalgie en traditie, maar ook voor bijzondere nieuwe cross-overs op het snijvlak van blaasmuziek, urban culture en dans. Ook gaat tijdens deze avond een speciaal voor dit jubileum gecomponeerde hymne van Hardy Mertens in première.  

Un Momento Dado
Voor de pauze speelt Harmonie St. Michaël Thorn, houder van de Europese kampioenstitel, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans. Het orkest is een graag geziene gast op het WMC en speelt onder meer werken van de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti en van de spanjaard Cristobal Halffter. Samen met het Calefax Rietkwintet spelen ‘de Geiten van Thorn’ het stuk Un Momento Dado, een ode van componist Johan de Meij aan voetballegende Johan Cruijff.

Hymne
In dit eerste deel van het programma gaat ook de WMC Hymne van Hardy Mertens in première. Mertens schreef het stuk ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van het festival. De wereldberoemde componist uit Kerkrade is sinds jaar en dag verbonden aan het festival en liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van het concours en de bekende WMC-tune van Henk Badings.

Urban Culture
Choreograaf Jennifer Romen, slagwerker Dominique Vleeshouwers en rietkwintet Calefax creëren speciaal voor het 70-jarige jubileum van het WMC een voorstelling waarin urban/contemporary dans en modern klassieke muziek samen vloeien en soms recht tegenover elkaar komen te staan. Composities van onder meer Giel Vleggaar, Steve Reich en Yann Tiersen vormen de muzikale ondergrond. ,,Deze speciaal voor het WMC gemaakte productie laveert tussen heden en verleden, tussen traditie en vernieuwing”, zegt Björn Bus, Artistic Manager van het WMC. ,,We willen graag een podium bieden aan nieuwe, waardevolle samenwerkingen, die een brug slaan tussen verschillende kunstvormen. We zijn er trots op dat deze makers elkaar hebben gevonden op het podium van het WMC.”

Over WMC
Het Wereld Muziek Concours, dat sinds 1951 iedere vier jaar plaats vindt in Kerkrade, is een ontmoetingsplek waar muzikanten en bezoekers met uiteenlopende achtergronden elkaar treffen en waar culturen samenkomen om in gezamenlijkheid muziek te maken. Het WMC is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie-en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars-en showbands en dirigenten. Tevens programmeert het WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen-en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft. De 19e editie van het WMC vindt plaats van 7 t/m 31 juli 2022. Het jubileumconcert vindt plaats in de Rodahal in Kerkrade, de concerthal die in 1966 speciaal voor het Wereld Muziek Concours werd gebouwd. De kaartverkoop start op vrijdag 10 september.