WMC van start

Laatste update om 11:22 op Friday, 8 July

Het WMC trapt op 8 juli af met de concertdivisie Brass Bands. Met de juryleden (Florent Didier, Jan Van der Roost en Robert Childs) in ‘the Box’  zullen de 6 deelnemende bands (helaas heeft Festival Brass Band last-minute moeten afhaken), na loting bepalen wie als eerste het verplichte werk ‘Contest Music’ van Wilfred Heaton gaat spelen.

Contest Music komt volgens de componist voort uit drie ‘compositie-oefeningen’ welke hij begin jaren ’50 schreef. Later pas vervolmaakte de componist het werk; de sobere schoonheid van het werk is een constructie van elementair proces - of zelfs een deconstructie van klassieke normen; de uiterlijke bewegingen ontwikkelen zich voortdurend, de centrale kern blijft in lyrische statie. Geen noot is misplaatst; van het omgekeerd losmaken van het openingsmateriaal in het eerste deel tot de dubbelzinnige verlangens van het middendeel en de glorieuze scherpzinnigheid van de finale. 

Het werk beleefde haar wedstrijdpremiere op het Europees Kampioenschap in 1978 (Sola Brass, en werd daarna verplicht tijdens de Finale in Londen in het jaar 1982.

Deelnemende bands:

Black Dyke Band
Valaisia Brass Band
James Madison University Brass band
Hauts-de-France Brass band
Brass band Willebroek
Brass band Schoonhoven

Na de uitvoeringen van het test-piece sluit de World Youth Brass band onder leiding van dirigenten Patrick Ottiger en Erik Janssen de avond in de Rodahal af. De deelnemers van dit orkest zijn afkomstig uit Litouwen, Duitsland, Nederland, Australië, België, Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.

Op het programma:

Through the Flames (Lovatt-Cooper), Little Prayer (arr. Robert Childs), Rough Diamonds (Ludovic Neurohr), Flowerdale (Sparke), Adross Castle (Sparke) en Jerusalema - Kgaogelo Moagi/Nomcebo Zikode (arr. Corsin Tuor)