Lode Violet over de eigen artistieke uitdaging van Young Willebroek

Laatste update om 06:57 op Thursday, 3 January

Zes weken geleden waren de Belgische Brassband Kampioenschappen. In de 2e afdeling debuteerde Young Brassband Willebroek. Naast het verplichte werk In Flanders Fields koos YBBW voor Metropolis 1927 van Peter Graham. Een werk waar menig kampioensdivisieband een forse kluif aan zou hebben. De band zegevierde met een score van 91% voor het verplichte werk en met maar liefst 95% voor het vrije werk!

Dirigent Lode Violet vertelt over de voorbereiding van de indrukwekkende opleidingsband van Brassband Willebroek.

De aanloop
"De aanloop naar het BBK kende verschillende facetten om rekening mee te houden. Zo wilden we de voorbereiding van Willebroek niet in de weg staan en vooral een eigen artistieke uitdaging aangaan tijdens het najaar. Na de Bevrijdingsfeesten in Klein-Willebroek (red. 1 september 2018) hebben we vooral gefocust op partiële repetities. Dat had als doel om snel gedetailleerd te werken en een eerste resultaat voor ogen te hebben voor de try-out van 11 november in Evergem."

De wedstrijd en het resultaat 
De dag van de wedstrijd kende geen nieuwigheden voor de band. We konden opnieuw repeteren in een schooltje niet ver van het CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. In het opwarmingslokaal straalde het orkest een soort zekerheid uit: er waren duidelijke afspraken gemaakt en iedereen wist wat hij moest doen. Het enige wat nog bijgeschaafd kon worden was de intonatie. Op de Vlaamse Open Brassband Kampioenschappen werd er gekozen voor "Broeder Jacob" om te stemmen, dus 'never change a winning team'. Het was iets waar de muzikanten al een paar maanden naar uitkeken. Sinds het VOBK heeft YBBW 6 nieuwe muzikanten mogen verwelkomen, maar het is nog steeds moeilijk om Eb Tuba's te rekruteren in de rode familie."

YBBW bracht twee uitvoeringen om trots op te zijn.

"In Flanders Fields” was een uitdaging qua stijl en samenspel, twee dingen waar ik vooraf niet altijd even gerust op was. Maar de sound, dynamiek en muzikaliteit bleken uiteindelijk toch te onderscheiden.

"Metropolis 1927" is een keuzewerk waar elke muzikant naar uitkijkt. We hebben er lang aan gewerkt en wilden graag laten horen wat het resultaat was. Het doet hoe dan ook plezier om met een geweldig applaus beloond te worden na zo'n uitvoering. Ook als dirigent is het fantastisch om zoveel blije gezichten te zien, want je werkt hier maanden naartoe. Er is bijvoorbeeld enorm veel gewerkt met de slagwerkers tijdens de repetities. Op de juryverslagen achteraf lees je alleen maar hoe fantastisch ze waren, dat zijn momenten die je als dirigent het meest waardeert."

Weekend met Russell Gray
Als toetje na het BBK mocht YBBW nog dirigent Russell Gray ontvangen in december. De eerste prijs op het EBBC 2017 in Oostende leverde deze samenwerking met een Yamaha Artist op. Gray, net nationaal kampioen met Foden's Band, merkte op dat "he had a blast with the youth band and it was great to reconnect with Frans Violet".

Op het programma stonden klassiekers als Nimrod, Knight Templar en Viking Age. Allemaal composities waar de Schotse dirigent wel raad mee wist en waarmee hij YBBW wist te verenigen in eenzelfde muzikaal verhaal.

Toekomstplannen YBBW
In de nabije toekomst zal de jeugdband zich vooral focussen op het dubbelconcert op 16 maart en zich toeleggen op een samenwerking met pianist Izumi Kiyotaka.

"Het Concerto in F van Gershwin is het hoofdprogramma. Het werk van 35 minuten wordt speciaal voor dit project getranscribeerd naar brassband & piano bezetting door de Belgische componist Stijn Aertgeerts. Met de eventuele aanpassingen die kunnen volgen in het reglement voor het BBK, is het nog koffiedik kijken aan welke wedstrijden YBBW zal deelnemen. Maar na de laatste 4 maanden is het vrij zeker dat de band geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Dit heeft de band niet enkel te danken aan de prestaties achter de lessenaars, maar ook daarnaast. YBBW wil de jeugd kansen blijven geven om zich te ontwikkelen op een hoog niveau. Voor hen die sterk genoeg zijn om erin te blijven geloven, worden dromen werkelijkheid."

Meld je aan als muzikant bij YBBW via youngbrassbandwillebroek@gmail.com