Mercator Brass Band op zoek naar promotie

Laatste update om 18:43 op Monday, 19 November

Mercator Brass Band is de enige deelnemer in de 3e afdeling tijdens de Nationale Brassband Kampioenschappen van België. Ze spelen naast het verplichte werk Suite for Brass van Jan Segers (informatie over dit werk is hier te vinden) een redelijk recent werk van Christopher Bond getiteld Corineus. Als enige deelnemer is dit niet echt een geheim.

Promotie is het doel
Bert D’Hondt, voorzitter van Mercator Brass Band vertelt over de deelname en de toekomstplannen. "Na de overwinning in de 3e divisie op het VOBK o.l.v. Tim De Maeseneer (dirigent van Panta Rhei) en de 3e plaats op het DOBC in de afdeling o.l.v. Lode Violet (dirigent Young Willebroek) staan we op dit Belgisch Kampioenschap onder de leiding van MD Johan De Win. Als enige deelnemer zijn we zeker van de overwinning, maar dat is niet waar de band genoegen mee neemt. Het doel is om te promoveren naar de 2e afdeling."

Corineus
Corineus was in de middeleeuwse Britse legende een wonderbaarlijke krijger, een bevechter van reuzen en de oprichter van het naar hem vernoemde Cornwall. Hij was de eerste van de legendarische heersers van Cornwall en hij wordt beschreven in termen van kracht en macht. Christopher Bond baseerde het werk op deze middeleeuwse heerser, dat bestaat uit drie contrasterende delen.

Het werk opent met heraldische fanfares en een gevoel van jubelstemming voordat het muzikale materiaal organisch verandert en de reis beschrijft die Corineus, Brutus en de Trojanen maakten van het moderne vasteland van Europa naar Groot-Brittannië.

In het centrale gedeelte van het werk portretteert de componist het verlangen van Gwendolen, de dochter van Corineus, naar haar echtgenoot, Locrinus, wetende dat hij verliefd is op een Duitse prinses. Nadat Corineus stierf, scheidde Locrinus van Gwendolen, die reageerde door een leger te mobiliseren in Cornwall en oorlog te voeren tegen haar ex-man.

Locrinus werd gedood in de strijd en de legende suggereert dat Gwendolen de minnares van Locrinus de rivier de Severn in gooide. Deze dramatische strijd vormt de inspiratie voor het laatste deel van het werk. Een opname van het werk door de Cory Band is hier te vinden.

Brel & Brass
Op zondag 23 december sluit Mercator Brass Band haar muziekjaar af met een concert te Boom getiteld Brel & Brass met soliste Micheline Van Hautem. Inmiddels heeft de band zich al weer ingeschreven voor deelname aan het DOBC in Drachten volgend jaar.