De verplichte werken in België: 3e afdeling Suite for Brass

Laatste update om 22:24 op Sunday, 11 November

Derde afdeling - Suite for Brass – Jan Segers 
In 1974 voltooit Jan Segers zijn Suite voor Brass. Het werk bestaat uit vier delen: Enthronization, Interlude, Festival en de Finale. Deel 1 heeft met het tempo di marcia en de 6/8 maatsoort het karakter van een feestelijke fanfare ter gelegenheid van een troonsbestijging. Interlude heeft wel iets van een jazz-ballad, met typische klanken voor de hafabra-muziek van de jaren ’70 waarin de akkoorden wel wat complexer mochten worden. Sfeervolle muziek met een kerkklok op de achtergrond. Deel 3 begint met een hoofdrol voor een ritmische figuur van 3+3+2 achtste noten die doet denken aan latere muziek van Philip Sparke. Nieuwe muzikale ideeën volgen elkaar snel op in dit Festival. Met een wat plechtige melodie eindigt dit deel. De Finale opent als was het een Da Capo van deel 3 met dezelfde ritmische figuren, voordat nieuw materiaal met veel zestienden als omspeling wordt geïntroduceerd. De muziek uit Interlude maakt opnieuw zijn opwachting en het thema uit het eerste deel, maar nu presto, neemt ons mee naar het slot.  

Jan Baptist Segers (Mechelen, 1929) is componist, muziekpedagoog, dirigent, klarinettist, saxofonist en redacteur. Hij studeerde aan de conservatoria van Antwerpen, Luik en Brussel. In 1960 werd hij directeur van de stedelijke muziek-academie in Willebroek. Na een korte carrière in het leger werd hij vanaf 1964 eerste muziekregisseur bij de BRT-radio. In 1980 wordt hij tot diensthoofd bevorderd. Een korte periode was hij ook dirigent van het BRT-kamerorkest.

Daarnaast was hij sinds 1969 artistiek adviseur bij plaatopnamen van het Belgische ministerie van Nederlandse cultuur. Een functie die hij ook bij enkele platenlabels vervulde. In 1978 volgde zijn benoeming tot docent voor directie voor harmonie- en fanfareorkesten aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium te Brussel. 

Ook in de amateuristische muziekbeoefening is Segers als dirigent en jurylid op nationale en internationale wedstrijden veel gevraagd. Met zijn composities, meestal in opdracht geschreven, heeft hij vele compositiewedstrijden gewonnen.