Brass Band Bacchus: "een jubileumjaar lang genoten van de titel"

Laatste update om 17:19 op Thursday, 22 November

Brassband Bacchus is de titelverdediger in de 1e afdeling. Hoe verliep de voorbereiding dit keer en wat heeft die titel voor de band betekend? Dimitri Deneve spreekt namens Brassband Bacchus: "Eerst en vooral was die titel een enorme verrassing, want het deelnemersveld wordt ieder jaar sterker, maar aan de andere kant was het een bevestiging van het harde werken. Dit jaar vierden we het 20-jarig bestaan van onze band, en het was fantastich deze mooie titel een heel jaar te kunnen voeren. Sinds die titel zitten we in een goede flow, en dat voel je echt aan het enthousiasme in de band. Ongeacht de uitslag dit jaar dragen we deze goeie flow ongetwijfeld nog verder met ons mee. Aan de andere kant geeft het ons ook wat gemoedsrust. We leven dus redelijk ontspannen maar degelijk voorbereid naar het kampioenschap toe."

Interpretatie doorslaggevend
De band heeft zich niet veel anders voorbereid als vorig jaar. Buiten een groepsrepetitie voor elke sectie werden twee repetities gedaan met een gastdirigent. "Zo kregen we een wisselwerking van ideeën tussen de 2 maestro's en hebben we enkele andere accenten kunnen leggen. Het werk Thyellene is - vergeleken met de vorige edities van het kampioenschap - een redelijk eenvoudig werk. Elke band zal dit werk perfect kunnen brengen en het komt er dus op aan om het verschil te maken in de muzikale interpretatie ervan. Gelukkig is dit de specialiteit van onze dirigent Bart Van Neyghem en dus trachten we er op deze manier uit te springen."

Prestatie en plezier belangrijk
Het doel van de band is tweeledig. "Ten eerste willen we een zo goed mogelijke prestatie neerzetten en ten tweede willen we heel veel plezier maken met onze band en de andere deelnemende bands. Het is een klein wereldje en dus is het belangrijk dat de sfeer goed is. De deelnemende bands zijn allen van een vergelijkbaar niveau, de uitslag kan alle kanten uit. Belangrijk is het dus om een zo goed mogelijke uitvoering van de werken te brengen, en dan zien we wel wat de uitslag brengt."

Als vrij werk kiest Bacchus eerder voor een recent werk dan voor een klassieker. Een werk dat blijft boeien gedurende de periode van instuderen. Uiteraard moet het overgrote deel van de band het ook een mooi werk vinden.

Deneve besluit: "Verder wensen we alle andere deelnemende bands heel veel plezier toe, want daar draait het tenslotte om. Een titel is mooi, heel mooi, maar de maandag erop moet iedereen gewoon weer aan het werk."