EBK 2024: Verplicht werk band 7

Laatste update om 18:05 op Friday, 3 May

De Franse kampioen Hauts-de-France olv Luc Vertommen opent het tweede deel van deze eerste wedstrijddag. 

Nog zes uitvoeringen van 'A Road Less Travelled By' van Philip Sparke. Dat is zeker geen straf. De titel verwijst naar een gedicht uit 1916 van de Amerikaanse schrijver Robert Frost (1874-1963) – ‘The Road Not Taken’. Maar net als 'Perihelion', waarvan hij de titel zou hebben ontleend aan een krantenartikel over de dag dat de zon het dichtst bij de aarde stond, bevat het geen programmatische inspiratie. Behalve het feit dat het gedicht zijn kijk illustreert op hoe compositie zich zou kunnen ontwikkelen in (Frost noemt ze instinctieve beslissingen) richtingen.

Met een straf tempo opent Hauts-de-France het werk. Bijzonder doorzichtig en technisch spel ontvouwt zich in het eerste deel. Wat een energiek spel van de Fransen in dit eerste deel. De vibrafoon is wat aan de sterke kant aan het begin van het tweede deel. Ook in het tweede deel zeer fraai spel. De solisten komen uitstekend voor de dag. Het pianissimo zou nog zachter mogen, maar wat heeft Luc Vertommen toch een mooie band bij elkaar. We horen wat stemmingsproblemen bij de trombone en in de cornetten richting het einde van deel 2. Met dezelfde energie als in deel 1 wordt het laatste deel gestart. We horen nu toch wel wat meer kleine vlekjes en in de finale loopt het iets uit elkaar. Maar verder een sterk optreden van de Fransen.

Juryleden Margie Antrobus, Thomas Ludescher en Bertrand Moren gaan nog een hele kluif krijgen aan de eindrangschikking. En dan komen er nog 5 bands.