VOBK 2024 B-Afdeling Brass Band Young Willebroek

Laatste update om 15:57 op Sunday, 21 April

Band: Brassband Young Willebroek
Dirigent: Lode Violet

Programma:
Stormseye - Stijn Aertgeerts
Tide from Concerto 
Journey to the Centre of the Earth - Peter Graham

Met 'Stormseye' beschrijft componist Stijn Aertgeerts het voorbijrazen van een storm. De kalme opgewekte opening bij de cornetten weerspiegelt de open blauwe lucht. Het weer slaat al zeer snel om als de muziek duidelijk meer en meer chaotisch wordt. De storm wint aan kracht en ook het orkest wordt meer en meer onstuimig. De solo's in onder meer de bugel, cornet en euphonium geven een moment van kalmte weer, met een groeiende ongerustheid over wat nog komen gaat. De kalmte van het oog van de storm vooraleer de hel weer losbarst. De muziek bouwt dan op naar een grootse finale die het beginthema combineert met het thematisch materiaal van de storm. De storm is overwonnen en de lucht klaart volledig op!
Een stralende dag, geen vuiltje aan de lucht; zo is de start van Young Brassband Willebroek. Zeer veel transparantie in de secties en dat alles samengesmeed tot een compact en sonoor klinkend geheel. Wat een fijne start!

Tide uit Peter Graham's Turbulence, Tide and Torque brengt het hoofdthema uit het grote werk Harrison's Dream voor het voetlicht. Thibaut De Bondt vertolkt deze solo met zeer veel gevoel. Een volwassen en accurate begeleiding zorgt voor een gaaf onderdeel van dit optreden.


2005 markeerde de 100e verjaardag van de dood van Jules Verne, en het evenement inspireerde Peter Graham om een muzikale hommage te schrijven aan de auteur die wordt beschreven als de "vader van de sciencefiction." Reis naar het Middelpunt van de Aarde is een van Verne's bekendste werken. De roman neemt de vorm aan van een reeks dagboekvermeldingen door Axel, neef van professor Otto Lidenbrock. Het duo volgt gecodeerde instructies in een oud document die hen naar IJsland leiden waar ze, samen met hun gids Hans, de open krater van een uitgedoofde vulkaan Snæfells binnengaan en een spoor volgen naar het midden van de aarde. Er volgt een reeks "haar-breedte ontsnappingen en gevaarlijke avonturen" als de onverschrokken ontdekkingsreizigers een uitgestrekte binnenwereld tegenkomen. Peter Graham heeft enkele van de belangrijkste scènes uit het boek genomen en ze ingesteld als een reeks symfonische fragmenten. De ondertitels zijn: (I) Snæfells, (II) Afdaling, (III) De Wonderen van de Terrestrische Diepten, (IV) De Dag van Rust, (V) Verdwaald in het Labyrint, (VI) De Fluisterende Galerij, (VII) Redding uit de Afgrond, (VIII) Strijd van de Antediluviaanse Wezens en Opstijging, (IX) Thuiskomst.

Wat een treffende opening; vanuit het niets neemt Willebroek ons bij de hand op reis; spannend en heel verfijnd van opzet. Alle ingredienten zitten in deze uitvoering; ook percussion doet het geweldig. Geweldige bijdrage van de bassen ook. Wat is het allemaal gecontroleerd en het samenspel is fenomenaal door deze jonge (en wat oudere) musici. The Day of of rest is nét even wat onzuiver, maar de sfeer die hier gecreeërd wordt... wow!
Grootse klanken en perfecte akkoorden; we krijgen het allemaal te horen in deze uitvoering. Wat kleine vlekjes in aanloop naar The Whispering Gallery. Het Vivace kenmerkt zich - opnieuw - door zeer nauwkeurig spel waar de muziek hoogtij viert. De finale is een genot om naar te luisteren! 

Een prachtige afsluiting van dit evenement door Young Brassband Willebroek!