BBW blikt terug op nationale titel

Laatste update om 12:20 op Monday, 4 December

Na een klinkende overwinning tijdens de Brassband Kampioenschappen van België, sprak CUBrass met dirigent Frans Violet en zijn zoon Lode (principal cornettist) over het behalen van de nationale titel:

Frans, kunt u ons vertellen hoe het voelt om voor de 23e keer de nationale Brass band kampioenschappen te winnen? 
Het is een buitengewoon gevoel. Ik hoop dat ik met mijn voorbeeld een positieve bijdrage kan leveren aan de brassbandwereld, dit al sinds 1979.

Wat maakt deze overwinning bijzonder?
Het bijzondere is de uitzonderlijke, muzikale prestatie met een hoge score van 98,5%. De band bestaat uit zeer jeugdige, gemotiveerde leerlingen die de nodige energie hebben om BBW op hoog niveau te houden.

Hoe heeft de band zich voorbereid op zowel het opgelegde werk als het eigen keuzewerk voor dit kampioenschap?
Drie maanden voor het kampioenschap starten de repetities met het opgelegd werk en keuzewerk. De wekelijkse repetities worden de laatste twee weken geïntensiveerd naar vier keer per week, maar er wordt zowel individueel als per sectie gewerkt. We proberen ook zo veel mogelijk van locatie te wisselen.

Wat zijn volgens u de sleutelfactoren achter de consistente successen van de band onder uw leiding?
Het succes is hard werken. Er is een ideale mix tussen goed opgeleide en gemotiveerde jonge muzikanten die elkaar aanmoedigen om beter te worden.

Hoe motiveert u het ensemble om jaar na jaar op zo'n hoog niveau te presteren?
Dit was minder moeilijk dan anders omdat we enkele jaren corona achter de rug hebben. Iedereen was supergemotiveerd om een muzikale prestatie neer te zetten. De eerste prijs van het BBK geeft recht op een Europees ticket, waar iedereen voor wil werken.

Kunt u ons meer vertellen over de muzikale keuzes die zijn gemaakt bij het selecteren van het eigen keuzewerk? Wat maakte dat stuk speciaal voor u en de band?
Het keuzewerk is een prachtige compositie, die technisch en muzikaal hoogstaand is, maar ongelofelijk moeilijk is om tot een goed einde te brengen. Het is een aangenaam werk. Als het goed gespeeld is, slaat het aan bij het publiek.

Lode, gefeliciteerd met de overwinning! Wat denk je dat het geheim is achter de langdurige samenwerking tussen de dirigent en de band en hoe heeft dit bijgedragen aan het succes van de band?
De band heeft al enkele generaties doorstaan en maakt nog steeds deel uit van de wereldtop. De grootste reden is de connectie met het GO! Academie Willebroek waardoor de dirigent al jaren muzikanten kan opleiden naar zijn eigen filosofie. Het is een belangrijk onderdeel in het succes dat we willen blijven stimuleren.

Hoe heeft de band gereageerd op het nieuws van de overwinning?
Met een groot feest uiteraard! Het is een vrij jonge groep die zeer hard werkt. Als je dan beloond wordt met zo’n monsterscore, is de vreugde eens zo groot.

Zijn er specifieke momenten tijdens de uitvoeringen die je als bijzonder memorabel beschouwt?
De solisten hebben allemaal geweldig gespeeld. Het is een genot om dit mee te maken op een podium. Vele momenten verliepen zoals we gerepeteerd hebben. Maar tijdens Sand and Stars voelde je toch dat er iets aan het bloeien was bij de eerste fortissimo sound die de band produceerde, het zette je als solist nog meer op het puntje van je stoel.

Wat zijn de uitdagingen die de band heeft moeten overwinnen tijdens de voorbereiding op dit kampioenschap?
De klassieke uitdagingen: de band proberen zo voltallig mogelijk aanwezig te hebben op de laatste repetities, het verhuizen van slagwerk materiaal van locatie naar locatie, goed communiceren met de zieke mensen tijdens de laatste repetities enzovoort. In de voorlaatste week kreeg een van onze muzikanten te kampen met familiale problemen. Maar zowel de muzikant zelf als de dirigent / band is zeer professioneel met deze situatie omgegaan.

Kun je ons meer vertellen over de bandcultuur en hoe deze heeft bijgedragen aan het behalen van de overwinning?
Een belangrijke eigenschap binnen de band is dat bijna iedere muzikant dezelfde opleiding heeft genoten. Zo speelt bijna iedereen met dezelfde filosofie qua klank, stijl, muzikaliteit. Dit is een enorm belangrijk aandeel in het behalen van de band haar titels.

Wat zijn de toekomstplannen voor de band na deze indrukwekkende overwinning? Zijn er specifieke doelen of projecten waar de band naar uitkijkt?
We kijken enorm uit naar een concert op 9 december in Nederland, in Heerenveen. Daarnaast zijn al enkele toekomstige projecten gepland zoals de tweede cd van de Violet Volumes, op 29 juni verzorgen wij in België een dubbelconcert met de Noorse topband Manger Musikklag. Het is voor de band fijn om weer op het grootste Europese brassband toneel te spelen op het EBBC in Litouwen. Daarnaast kunnen we niet wachten tot nieuwe edities van de Brass Band Willebroek Academy en de Willebroek Solo Contest om nog maar te zwijgen van sommige andere fijne concerten.