BBK 2023: kampioensafdeling keuzewerk, band nummer 4

Laatste update om 19:31 op Sunday, 26 November

Festival Brassband speelt als eerste band vanmiddag het werk Sand and Stars van Thierry Deleruyelle. Later vandaag volgt nog een tweede uitvoering van dit werk.

'Sand and Stars' is het het vierde in een chronologische reeks die elk decennium van de 20e eeuw markeert, en volgt op 'Fraternity' (1906); 'No Man's Land' (Eerste Wereldoorlog) en 'Crazy Twenties'. Het is geïnspireerd op de noodlottige reis van de Franse schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), die hoopte het record te breken voor een vlucht tussen Parijs en Saigon in 1935. Helaas stortten hij en zijn co-piloot 20 uur na het opstijgen neer in de Libische woestijn in de buurt van de Nijldelta, waar hij geloofde dat ze zouden omkomen in "de wind, het zand en de sterren". In een vierdaagse poging om zich in veiligheid te brengen, kwamen ze op wonderbaarlijke wijze een bedoeïenenreiziger tegen en werden gered, zijn verhaal werd verteld in de memoires 'Wind, zand en sterren', die deels zijn bestseller 'De kleine prins' inspireerde.

De bugelsolo aan het begin van het werk wordt staande gespeeld. Dirigent Steven Verhaert pakt bij het opstijgen van het vliegtuig meteen een strak tempo op, waarbij wederom het verfijnde technische spel opvalt.

De reis verloopt zowel in het werk als in de uitvoering voorspoedig. Met een spatgelijke klap in de pauken, bassdrum en conga's stort het vliegtuig vervolgens neer. De cornet en euphoniumsolo's worden lyrisch gebracht. De dirigent neemt in dit deel de tijd wat het geheel nog meer openlegt. Maar de solisten op bugel en hoorn vullen dit prachtig in. Technisch wederom zeer fraai spel.

De euphoniumsolo is van grote klasse. In de cornetsolo wat kleine vlekjes, maar met lef gespeeld en hij pakt de hoge noten zelf mee! Naar de arabische dans toe fraai solostisch werk. Het tempo in de dans is wederom lekker vlot. De band danst er mooi doorheen, maar zeker niet zonder wat haperingen. Het slot is genieten geblazen met de registers open. Een geweldig optreden, maar de deur is niet dicht.

 

CU Brass dankt zijn sponsoren, die onze verslaglegging mogelijk maken

YET Music 
Brassy Nation 
Terpstra Muziek
Yamaha Music Europe