BBK 2023: kampioensafdeling plichtwerk, band nummer 7

Laatste update om 19:32 op Sunday, 26 November

De zaal stroomt weer vol. Dat betekent dat een van de genoemde kanshebbers voor de titel aan de beurt is: Festival Brass o.l.v Steven Verhaert.

Ook zij beginnen aan Sinfonietta n°2. Een eerbetoon aan de Franse muziek uit het begin van de twintigste eeuw, gelijkgesteld met de artistieke stroming van de impressionisten. De twee grote namen zijn natuurlijk Claude Debussy en Maurice Ravel. We kunnen andere componisten aan de lijst toevoegen, zoals Maurice Emmanuel of Raoul Bardac bijvoorbeeld. De componist ging de uitdaging aan om alle kleuren van hun muziek in een wedstrijdstuk voor brassband te verwerken.

Festival speelt net als Willebroek in een andere opstelling. Dirigent Steven Verhaert heeft aan beide kanten drie rijen muzikanten. Dat kan ook niet anders met maar liefst 13 cornetten in de gelederen. Een superheldere opening met fijn spel en dito sound. Festival laat werkelijk helemaal niets liggen in het openingsdeel en zoekt echt de pp op.

Ook in deel twee valt de helderheid op. Elke noot is te onderscheiden, mede door het ongelooflijke technische spel. Ook in de dynamiek is de bandbreedte heel groot. Van krachtige fortissimo's naar pianissimo's waarbij het publiek de adem inhoudt.

De solisten steken in het derde deel allemaal in topvorm. Wat een beheersing van de instrumenten. In tegenstelling tot veel andere bands wordt het tutti cornet piano gedeelte alleen door de solocornetten gespeeld. Wat een prachtig geluid in de bassen. Enkele kleine samenspelproblemen aan het einde van dit deel.

Ook het begin van deel 4 start met een paar minieme vlekjes, maar wat toch vooral de boventoon voert is het viruose spel. Alles blijft zo helder en licht. En wat een solisten! Stuk voor stuk grote klasse. Het slot kent een super climax naar de slotmaat.

Wauw, nog zo'n masterclass! Dat beloofd nog wat voor later deze middag als de keuzewerken worden gespeeld, we worden getrakteerd op prachtige uitvoeringen.  

 

 

CU Brass dankt zijn sponsoren, die onze verslaglegging mogelijk maken

  • YET Music 
  • Brassy Nation
  •  Terpstra Muziek
  •  Yamaha Music Europe