BBK 2023: kampioensafdeling plichtwerk, band nummer 6

Laatste update om 13:15 op Sunday, 26 November

Alan Withington betreedt als tweede niet Belgische dirigent vandaag het podium met zijn muzikanten van Leieland. 

Deel 4 van dit werk is getiteld "Feria – Beurs" Een evocatie van de festivals in Baskenland waar Ravel werd geboren. Als het feest rustig begint, wordt alles steeds flitsender, voordat het uiteindelijk dronken wordt nadat de alcohol overmatig heeft gevloeid... Het stuk eindigt met een briljante en virtuoze finale, in de meest typische Raveliaanse vurigheid.

Een zeer sfeervolle opening van Leieland met fraai spel in de bugel en euphonium. Withington kiest ervoor om exact volgens de partituur te spelen, onder toeziend oog ook van de componist zelf. Een goed begin van Leieland.

Aan het begin van deel 2 is het samenspel niet altijd even gelijk en ook zijn enkele technische vlekjes waarneembaar. De technische pp passage in de bassen/baritons is er een om in te lijsten. Dynamisch ook hele mooie verschillen in dit deel. Withington neemt de tijd tussen de verschillende delen wat wel wat bijgeluiden oplevert.

Zeer mooi mysterieus begin van deel 3 met een prachtige bugelsolo. Ondanks een mislukte solo in de escornet toch veel mooie klanken in het tutti en goed solistisch spel in dit deel. De band laat het er zeker niet bij zitten!

Deel vier wordt met veel bravoure gespeeld. Wat opvalt is dat er veel met accenten wordt gespeeld in de triolen. Het is zeker niet storend en komt het samenspel zeker ten goede. Richting het einde wat kleine vermoeidheidsvlekjes. Het slot wordt weer met heel veel overtuiging gespeeld.