Gouden Jubileum van het Altena Streekfestival 2023

Laatste update om 16:50 op Sunday, 17 September

Het Altena Streekfestival, een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van amateur blaasmuziek in Altena en omstreken, viert op zaterdag 28 oktober 2023 zijn 50e jubileumeditie. Dit feestelijke evenement vindt plaats in Dorpshuis Tavenu te Nieuwendijk en belooft een dag vol muzikale hoogtepunten en bijzondere ontmoetingen te worden.

Het Altena Streekfestival begon op initiatief van Muziekvereniging Nooit Gedacht uit Almkerk met als doel om de muzikale talenten van de regio te meten met een competitief element. In de loop der jaren is het festival echter uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar (voormalige) muziekcollega's en bekenden samenkomen om te genieten van prachtige muziek en elkaars gezelschap. Het competitieve element is losgelaten om deelname voor iedereen laagdrempelig te maken. Deelnemende orkesten hebben de vrijheid om hun 30 minuten durende optreden naar eigen inzicht vorm te geven. Het resultaat is verbluffend, met jaarlijks het maximale aantal deelnemers.

De gemeente Altena herbergt een indrukwekkend aantal muziekverenigingen van diverse genres, variërend van jeugdorkesten en harmonieën tot fanfares en brassbands. Dit rijke muzikale landschap is iets om trots op te zijn.

Hoewel er geen wedstrijdelement meer is, worden de optredens nog steeds opbouwend beoordeeld. Voor deze speciale jubileumeditie is Bert Langeler uitgenodigd, een bekende naam in de regio. Bert heeft 25 jaar als dirigent en muziekdocent gewerkt en was tevens afdelingshoofd bij muziekscholen in Almkerk en Zaltbommel. In 2008 emigreerde Bert naar Estland, waar hij actief blijft in de muziekwereld. Hij zal voor elk deelnemend orkest een beoordeling opstellen, wat vooral waardevol is voor orkesten die kritisch willen kijken naar hun optreden, zoals de 3 brassbands in Altena, met het oog op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht in november.

Het 50-jarig jubileum van het festival is een bijzondere mijlpaal. Sinds 2021 heeft de Stichting Streekfestival de volledige organisatie op zich genomen. Voorheen werd het festival om beurten georganiseerd door verschillende verenigingen, maar dit bleek in de praktijk uitdagend te zijn. De Stichting Streekfestival werd opgericht om ervoor te zorgen dat dit geliefde festival niet verloren zou gaan. Hoewel de verenigingen nog steeds vrijwilligers inzetten, neemt de stichting de verantwoordelijkheid voor de organisatie op zich, waardoor de druk bij de verenigingen wordt verlicht.

Met maar liefst 21 inschrijvingen belooft het een prachtige muzikale dag te worden. Tijdens de pauzes worden de luisteraars getrakteerd op een bijzonder muzikaal intermezzo door het Mare Kwartet, bestaande uit 4 getalenteerde strijkers van het Nationaal Jeugdorkest. Dit jeugd symfonieorkest biedt conservatoriumstudenten tussen 18 en 26 jaar een springplank naar een professionele carrière. Het is een verrassende toevoeging aan een dag die volledig in het teken staat van blaasmuziek.

Het Altena Streekfestival begint om 9.30 uur met het eerste optreden in Dorpshuis Tavenu aan de Singel 16A te Nieuwendijk. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Stichting Altena Streekfestival of via altenastreekfestival@gmail.com.