Groningen Brass Experience enorme stimulans blaasmuziek in het noorden

Laatste update om 20:31 op Sunday, 11 June

De Groningen Brass Experience (GBE) heeft een enorme stimulans gegeven aan de blaasmuziek in het noorden van Nederland. Het festival bood een uitgebreid programma met een keur aan activiteiten van zeer hoge kwaliteit. De combinatie van de diverse evenementen, het grote publiek, de nieuwe verbindingen en het fantastische weer hebben ervoor gezorgd dat GBE boven zichzelf is uitgestegen.

Het festival omvatte verschillende hoogtepunten. Op woensdag trad Hungarian Brass op in de stad Groningen, gevolgd door een concert op donderdag waarbij het Noord Nederlands Orkest samen met 130 muzikanten uit een jeugdorkest en een aantal topsolisten optrad in een nagenoeg uitverkochte Oosterpoort. Op vrijdagmiddag waren er spetterende shows van Artistas del Gremio uit Spanje in de binnenstad, gevolgd door een avondconcert van de Oostenrijkse formatie Da Blechhauf'n met trompetsolist Christoph Moschberger, waarbij het publiek in de kleine zaal van de Oosterpoort uitgelaten was. Op zaterdag namen meer dan 1000 brassbandmuzikanten deel aan de Dutch Open Brassband Championships in een volgepakte Oosterpoort. Op zondag vonden de Ommelandconcerten plaats op verschillende locaties in de provincie, waar regionale muziekverenigingen optraden met de topsolisten die te gast waren bij Groningen Brass Experience. Als afsluiter trad Artistas del Gremio op tijdens het Zomerfolk Festival in het Stadspark in Groningen.

Naast deze evenementen bood GBE ook clinics aan voor vakstudenten van het Prins Claus Conservatorium en talentvolle amateurmuzikanten uit de regio. Er werd ook een netwerkbijeenkomst georganiseerd voor dirigenten en besturen van regionale muziekverenigingen door Kultuurloket.

Een bijzonder moment tijdens het festival was de gezamenlijke uitvoering van de Bolero van Maurice Ravel door diverse regionale jeugdorkesten en het Noord Nederlands Orkest. Onder leiding van dirigent Rolf Verbeek genoot het orkest zichtbaar van deze unieke samenwerking. Met de toevoeging van de toptrompettist Christoph Moschberger en de tubaïst Matthijs Leffers, afkomstig uit Leens, werd het een onvergetelijke avond vol plezier, wat oversloeg op het publiek.

Een ander opvallend aspect van GBE was de vernieuwende benadering van blaasmuziek. Vaak wordt gedacht dat blaasmuziek niet hip, sexy of 'hot' is, maar tijdens het festival werd het tegendeel bewezen. De Oostenrijkse formatie Da Blechhauf'n, met Christoph Moschberger als solist, bracht een mix van stijlen en genres op ongekend hoog niveau. Ze speelden nieuwe composities en arrangementen, variërend van Toto tot Star Wars van John Williams, met een knipoog naar de Egeländer muziek. Het publiek werd meegesleept in een wervelende show die zijn gelijke niet kende in de wereld van de blaasmuziek.

Een vast onderdeel van GBE waren de Dutch Open Brassband Championships, waarin 20 bands uit Nederland, België, Zwitserland en Duitsland streden in verschillende moeilijkheidsklassen. Een internationale jury had de handen vol aan het beoordelen van de optredens. De Martini Brassband uit Groningen behaalde de kampioenstitel in de tweede divisie, terwijl de Gereformeerde Brassband Groningen op de derde plaats eindigde. In de eerste divisie ging de kampioenstrofee naar de Youth Brassband Nordrhein Westfalen. In de kampioensdivisie was er veel belangstelling voor de deelnemende noordelijke bands, waaronder de Wâldsang Buitenpost, De Bazuin Oenkerk en de Provinciale Brassband Groningen. Brassband Willebroek werd uiteindelijk kampioen met slechts één punt voorsprong op De Bazuin Oenkerk. De Commissaris van de Koning, René Paas, reikte de kampioenstrofee uit aan de Belgische band.

Tijdens het Rapalje Zomerfolk Festival, dat gelijktijdig met GBE plaatsvond in het Stadspark in Groningen, werden ook Spaanse taferelen gecreëerd. Artistas del Gremio zorgde met hun fanfare-achtige muziek, bestaande uit koper en percussie, voor aanstekelijke nummers en schitterende acts die het winkelend publiek in de binnenstad op een verrassende manier vermaakten. Dit was een succesvolle samenwerking tussen GBE en het Zomerfolk Festival om nieuw publiek aan te trekken.

GBE gaf ook lokale muziekverenigingen de kans om op te treden met topsolisten. De juryleden van de Dutch Open bleven een nachtje langer in het noorden en verzorgden op zondagochtend concerten met verschillende plaatselijke verenigingen, zoals in Uithuizermeeden, Winsum, Grijpskerk en De Wijk.

Al met al heeft Groningen Brass Experience haar intenties meer dan waargemaakt en een enorme stimulans gegeven aan de blaasmuziek in het noorden van Nederland. Het succes en de positieve impact van het festival maken een vervolg in de toekomst onvermijdelijk.