Vijfde editie van Dutch Open Brassband Championships in Groningen

Laatste update om 15:01 op Sunday, 17 April

Op zaterdag 11 juni worden voor de vijfde keer de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) gehouden. Na vier succesvolle edities in Drachten is dit keer gekozen voor SPOT/De Oosterpoort in Groningen.

De belangstelling voor de DOBC is er na de verplichte pauze van twee jaar niet minder om geworden. Met 18 aanmeldingen is het maximum aantal bands bereikt. Vijf brassbands komen uit in de tweede divisie, vijf bands in de eerste divisie en acht in de kampioensdivisie. Onder de deelnemers zijn drie brassbands uit België en twee uit Duitsland. 

Deelnemers

Kampioensdivisie
1. Amsterdam Brass
2. Brassband Buizingen (B)
3. De Wâldsang, Buitenpost
4. Brassband Rijnmond, Rotterdam
5. De Bazuin A, Oenkerk 
6. Festival Brass Band, Itegem (B)
7. Provinciale Brassband Groningen
8. Soli Brass, Leeuwarden

Eerste divisie
1. Brassband Amersfoort
2. Brassband Breukelen
3. Cologne Concert Brass (D)
4. Mercator Brass Band, Kruibeke (B)
5. Oefening en Uitspanning, Wijk en Aalburg

Tweede divisie
1. Constantijn Huygens, Appingedam
2. Brassband Düren (D)
3. Brassband Heman, Zuidwolde
4. De Bazuin B, Oenkerk 
5. Martini Brassband, Groningen

Groningen Brass Experience
Nieuw is het vierdaagse internationale muziekfestival Groningen Brass Experience dat van 9 tot en met 12 juni om de DOBC heen georganiseerd wordt. Liefhebbers van (koper)blaasmuziek kunnen zich opmaken voor een gevarieerd programma.

In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium is het gelukt om het wereldberoemde London Brass naar het nieuwe festival te halen. Zij verzorgen op donderdag 9 en vrijdag 10 juni workshops in het Prins Claus Conservatorium. Het thema is ‘Help! Ik heb talent!’. Iedereen heeft talent. Maar hoe ontwikkel je dat en hoe vind je daarbij passende begeleiding? Ensembles van verschillende niveaus (gevorderde muzikanten uit de amateurwereld, ensembles op niveau conservatorium, ensembles op professioneel niveau en getalenteerde individuele muzikanten) nemen deel aan deze workshops. Op donderdagavond is er een concert door de deelnemende ensembles in de AE-zaal van het Prins Claus Conservatorium.

Op vrijdag staat er een concert gepland van London Brass. Zij spelen in de Kleine zaal van De Oosterpoort. Zaterdag 11 juni vinden de DOBC plaats in de Grote zaal van De Oosterpoort. Op zondag zijn er Ommeland concerten waarbij op diverse (bijzondere) locaties in de provincie Groningen concerten worden gehouden.

Het is de bedoeling dat Groningen Brass Experience een jaarlijks festival wordt met de DOBC als vast onderdeel. Alle tickets zijn vanaf 1 mei verkrijgbaar via SPOT/De Oosterpoort.

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door partners Prins Claus Conservatorium, Noord Nederlands Orkest, Prinses Christina Concours, Jong Nederlands Blazers Ensemble Noord, VRIJDAG, KULTUURLOKET, Spot/ Oosterpoort en Yamaha. Net als voorgaande jaren zorgt Brasspass.tv voor een livestream.