DOBC 2023: Kampioensdivisie: Brass Band Schoonhoven

Laatste update om 21:32 op Saturday, 10 June

Brass Band Schoonhoven o.l.v. Erik Janssen
Into the Sky - Stephen Bulla
Song of the Night Sky - Christopher Bond, Soloist: (cornet)
Explorers on the Moon - Paul Raphael

Energieke en stralende opening door Brass Band Schoonhoven met Into the Sky (Bulla); neem naast energie ook veel dynamiek en je hebt een mooie opener te pakken. Dit werk is een fanfareprelude, bedoeld als openingswerk. Het weerspiegelt een moderne draai aan de stijl van de grote Strauss-fanfares voor koperblazers uit het verleden.

Een heerlijk rustpunt in het programma is de cornet-solo van Christopher Bond: Song of the Sky. De dromerige melodie krijgt een warme en muzikale uitvoering door de principal cornet van de band, Dennis Vork. Een prachtige begeleiding mag niet onvermeld blijven!

Voor de tweede maal vanavond gaan we de ruimte in; Schoonhoven neemt ons mee naar Paul Raphael’s compositie Explorers on the Moon. Ook Schoonhoven zoekt de coulissen op en neemt een wat langere aanloop naar de introductie van de band. Een mooie opbouw door trombone, cornet en we zijn op reis en de drukke bezigheden starten op energieke wijze. Veel verschil ook bij deze uitvoering in dynamiek; mooie inbreng van percussie ook. Prachtige euphonium, samen met solocornet leiden de drukte weer in en we horen veel detail en dynamische verschillen. De fortissimo’s blijven mooi in balans en de diverse secties kunnen naar hartenlust hun stem laten horen. De terugkeer van het beginthema in de gedempte cornetten is nét niet zuiver. Nightmare Land laat veel drama horen. Solisten in dit deel zijn - behoudens wat kleine vlekjes - uitstekend op dreef. Prachtige euphonium (én baritons) in dit deel. Alles past ook minutieus in elkaar terwijl de flugel ook op prachtige wijze bijdraagt aan het verhaal. Een intense opbouw naar de euphonium-cadens. Een mooi zacht A Tempo; stemmen komen en gaan en krijgen mooie ondersteuning door de begeleiding. Het Piu Mosso is groots, maar niet overheersend. Mooi ensemble-spel en het avontuur blijft boeien. Wat kleine samenspel-issues voor de grote finale werken wat verstorend. De finale heeft veel energie in zich; wat kleine vlekjes wel, maar de grootsheid van deze finale overheerst. En ook de laatste noot van Schoonhoven is er een die even in de ruimte blijft hangen.