DOBC 2023: Kampioensdivisie: De Wâldsang

Laatste update om 20:05 op Saturday, 10 June

Brassband De Wâldsang Buitenpost - Rieks van der Velde
Euroflash - Damien Lagger
Reflections - Ole Edvard Antonson, arr. Rieks van der Velde, Soloist: (tenor horn)
REM-Scapes - Thomas Doss

Euroflash van Damien Lagger is een echt openingswerk. De Wâldsang pakt meteen uit met staande cornet en trombone rijen. Ook de decibellen vliegen meteen de zaal in. Solistisch zeer overtuigend. Op de zijn zo bekende wijze zwaait Rieks van der Velde zijn orkest naar een indrukwekkend slot.

Het arrangement van de dirigent van Reflections (Ole Edvard Antonson) wordt zeer lyrisch gebracht door de soliste. Ook het melodisch slagwerk levert een prachtige bijdrage aan dit werk. Een heel mooi rustpunt naar wat nog komen gaat.

Zoete echo's van Beethovens Moonlight Sonata in de inleiding brengen een zachte slaap. De ademhaling is kalm en slaap houdt de belofte in van rust en ontspanning. Met het begin van de REM-slaapfase echter, waarin de meeste dromen plaatsvinden en waar de gebeurtenissen van de dag worden verwerkt, horen we andere geluiden afspelen. Met vervormde klanken, die doen denken aan een oude grammofoon, trekt de muziek de luisteraar onvermijdelijk steeds dieper het droomlandschap in, in een zeer realistische gevaarlijke situatie die tot een dramatisch hoogtepunt komt. Het leidt tot een wanhopige strijd tussen de drang om te ontwaken en de uitputtende drang om te vluchten. Heel even lijkt het alsof de wakkere drang het heeft gewonnen, voordat de krachtige betovering van de droom opnieuw wordt uitgesproken en er geen ontsnappen aan is...
De Wâldsang brengt het begindeel van REM-Scapes van Thomas Doss erg pakkend als je bovenstaande tekst volgt. Je kunt je het verhaal precies inbeelden. Slaapverwekkend is het echter allerminst. De band laat fraai technisch spel afwisselen door indrukwekkende tutti passages en dit alles in een heerlijke drive met uitstekend samenspel. De energie blijft ook in de swingende passage stromen. Als luisteraar krijg je geen enkel moment de tijd om af te dwalen, ook niet door een enkel klein vlekje in intonatie of samenspel. Een zeer indrukwekkende uitvoering en optreden van De Wâldsang!