EBK 2023, testpiece: Tredegar Band

Laatste update om 16:52 op Friday, 5 May

De compositie opgedeeld in drie delen, in attacca. Hoewel niet geschreven met een programmatische intentie, heeft het schrijfproces mijn gedachten opgeroepen over de symbolische thema's van de Romeinse mythe; de setting van een onstabiele en onzekere scène – als een eindeloze val – in het eerste deel, gevolgd door een wachten en het "aanmaakhout van licht" in het tweede, eindigend met een feestelijk loflied in het derde. Een van de belangrijkste muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie (voor het eerst te horen in de trombonesectie in maat 16). Het draait en draait om zijn as als de golven van het noorderlicht, of de bochten van Aurora's strijdwagen. Gedurende het hele stuk trekken en vormen de harmonische "magnetische velden" de muziek voortdurend in nieuwe vormen.

Een zeer overtuigende en zachte inzet, fraai! Tredegar, spelend met twee soprano's, zoekt de verschillen wel duidelijk op en de bassectie introduceert in J dat de nootjes allemaal duidelijk kunnen klinken, ondanks het hoge tempo. Het blijft erg boeiend en trefzeker. V: Goed hoorbare melodie in de euphonium; lijnen zijn uitstekend in balans en het verhaal krijgt een mooie inhoud van de band uit Wales. AA Hoewel ruim in dynamiek, het is helder en transparant. Veel dramatiek in CC. We missen wel de voorgeschreven pp in DD, In EE krijgen we de machtige klank van Tredegar voorgeschoteld.

In FF zoekt dirigent Ian Porthouse wél de onderkant van de dynamiek op en het pp is zo gaaf! Zeer muzikaal en de muziek spreekt. In GG blijft de sfeer goed bewaard door het pp daadwereklijk te spelen. In JJ laat Tredegar de lijnen mooi vloeien met bijpassende dynamiek. Uitstekende euphonium voor LL!
Pracht cadens door de solocornettist; het pp lijkt in dynamiek wat te ruim gespeeld, dat gaat hier en daar ten koste van de transparantie. In SS past het weer beter. Ragfijne hoornsectie voor UU. De band blijft zeer goed bij de les, details krijgen tot aan de slotnoot de aandacht, en een terecht ovationeel applaus is voor de dames en heren van Tredegar.

Een zeer degelijke en muzikale uitvoering!