24eme Open de France de Brass Band

Laatste update om 10:03 op Saturday, 2 June

Van 1 t/m 3 juni vinden in Amboise de Open Franse Brassband Kampioenschappen plaats. Het is al weer de 24e keer dat het Beaumarchais Theater de plek is waar de bands zullen strijden om de prijzen. Heel wat Nederlandse bands hebben in het verleden de reis naar midden Frankrijk gemaakt. Dit keer prijkt op de deelnemerslijst de naam van slechts één Nederlandse deelnemer, Backum Brass. 

10 jaar Backum Brass
De brassband van Emergo Castricum viert dit jaar haar 10 jarig bestaan en dat is mede de aanleiding voor de deelname. Dirigent Vincent Verhage vertelt dat gekozen is voor een uitdagend en boeiend verplicht werk en dat daarmee de inschrijving in de eerste divisie is verklaard. Het werk van Jacob Vilhelm Larsen werd enkele jaren geleden gebruikt als verplicht werk in de 2e divisie van de NBK en stond sinds die tijd op het verlanglijstje van de band. "De Backummers moet je een uitdaging geven, dat lukte twee jaar geleden met The King's Lie in Rastede en nu hopen we ook op een mooie prestatie. Ook al gaan we heel ongedwongen die uitdaging aan." Zaterdag wordt gestart met de marswedstrijd op het plein, dan staat het concours op het programma en 's middags zal Backum een buitenconcert geven. "Daarvoor hebben de we nog iets speciaals bedacht. De chansonnier Edouard, waarmee de band al eerder optrad, zal de band vergezellen op het podium en samen willen we laten horen dat Franse Chansons en brassbands een prima combinatie vormen."  

Verplichte werken
De organisatie heeft voor deze editie de volgende verplichte werken gekozen:

Championship:
Equilibrium - Paul Lovatt-Cooper

1st Section:
The Saga of Tyrfing - Jacob Vilhelm Larsen

2nd Section:
The Mansions of Glory - Jonathan Bates

3rd Section:
Dimensions - Peter Graham           

Youth/4th Section:
Little Suite for Brass No.1 - Malcom Arnold 

De verrichtingen van de bands zullen door de juryleden Chris Jeans, Luc Vertommen en Norbert Pfammatter worden gevolgd, terwijl Peter Collins en Michel Dubois het mars-gedeelte zullen beoordelen.

In de championship-section treffen we Carlton Main Frickley Colliery Band aan; zij staan tijdens dit evenement onder leiding van Ian Porthouse. Allan Withington zal Krohnengen Brass Band dirigeren terwijl Tim Pritchard de leiding over Jersey Premier Brass heeft.

In de eerste divisie treffen we een interessant deelnemersveld; Brassage Brass Band (o.l.v. Laurent Douvre), Carlton Brass Band (o.l.v. Gary Wyatt), Backum Brass (o.l.v. Vincent Verhage), Brass Band Panta Rhei (o.l.v. Tim De Maeseneer), Exobrass (o.l.v. Renald Berton), 

In de derde divisie zullen Brass Band de la Gorgue (o.l.v. Rémi Lecomte) en Brass Berry (o.l.v. Olivier Bourgain) de muzikale degens kruisen, terwijl in de vierde divisie het podium exclusief door bands uit het Verenigd Koninkrijk worden gevuld: Regent Community Brass (o.l.v. Chris Bearman), Blackley Band (o.l.v. Adrian Smith), en North London Brass (o.l.v. Andrew Brittin). Als enige deelnemer in de Jeugd-divisie heeft Brass Band Junior de Conservatoire de Tours (o.l.v. David Hubert) ingeschreven.

De wedstrijd live op internet
De uitvoeringen van Backum Brass en alle andere bands zijn te volgen, want de kampioenschappen worden zaterdag live uitgezonden op internet en kunnen vanuit de hele wereld bekeken worden. Met deze link zou het moeten lukken.